Amerikaanse economie kan deze week de cryptomarkt flink opschudden
Foto: Sergii Figurnyi/Shutterstock
Met nog één dag te gaan tot de verkiezingen in de Verenigde Staten en drie dagen tot het volgende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, kunnen we spreken van een cruciale week voor bitcoin (BTC).
Over de verkiezingen wordt al veel geschreven; laten we ons daarom richten op een overzicht van de Amerikaanse economie en de invloed op de BTC-koers.
Hoe staat de Amerikaanse economie ervoor?
Afgelopen week was een roerig weekje voor de Amerikaanse economie. Dat kwam vooral door de vele data over de arbeidsmarkt, die met name op vrijdag een negatieve verrassing met zich meebrachten.
We beginnen met het goede nieuws. De Amerikaanse economie groeit, gecorrigeerd voor inflatie, nog steeds met 2,8% op jaarbasis. De werkloosheid blijft historisch laag op 4,1%. Op woensdag lieten de ADP Private Payrolls een banengroei van +233.000 zien. Bovendien lijkt de inflatie nog steeds te dalen, en waren de kwartaalcijfers van de S&P 500-bedrijven grotendeels beter dan verwacht.
Dan nu het slechte nieuws: de NFP-banengroei van vrijdag kwam uit op slechts +12.000 banen, terwijl een toename van +100.000 werd verwacht. Bovendien werd de banengroei voor zowel augustus als september neerwaarts bijgesteld, met een totale correctie van -112.000 banen.
Ondanks de neerwaartse bijstellingen blijft er nog steeds een totale banengroei van +301.000 voor augustus en september, wat neerkomt op een gemiddelde van +150.500 banen per maand. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, laat de grafiek van Parker Ross zien dat de arbeidsmarkt duidelijk aan het verzwakken is.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Deze ontwikkelingen kunnen een directe impact hebben op de bitcoin koers. De afgelopen maanden steeg bitcoin door het vertrouwen in de aanhoudende kracht van de Amerikaanse economie. In september kregen we nog een uitzonderlijk positief banenrapport, voorafgaand aan het rapport van oktober.
Helaas was het recente banenrapport minder positief. Dit betekent echter niet dat een zachte landing of een scenario zonder economische krimp meteen van tafel is. Hoewel we hiermee niet direct afstevenen op een recessie, is het wel een ontwikkeling die we nauwlettend moeten volgen.
Als het banenrapport van volgende maand opnieuw een matige banengroei laat zien, bestaat de kans dat de markt weer gaat speculeren over een recessie. Hoewel de kans op een recessie klein lijkt, kan dit de bitcoin koers zeker onder druk zetten.
Voor nu ligt de focus op de Amerikaanse verkiezingen en vervolgens op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, waarbij vooral de persconferentie van belang is.
Gezien de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties is het mogelijk dat de Fed woensdag het einde van Quantitative Tightening (QT) aankondigt. QT houdt in dat de Amerikaanse centrale bank zijn balans verkleint door aflopende staatsobligaties niet te vervangen door nieuwe.
Dit beleid is erop gericht de inflatie onder controle te houden door de markt voor staatsobligaties niet te ondersteunen. De rentes blijven echter stijgen, omdat investeerders om diverse redenen minder bereid zijn geld uit te lenen aan de Amerikaanse overheid. Hierdoor kan de centrale bank genoodzaakt zijn in te grijpen om verdere verslechtering te voorkomen.