Ivo Melchers Ivo Melchers
29/10/2023 10:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2023 19:42

Bitcoin beursfonds heel dichtbij, aldus ex-toezichthouder

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfonds heel dichtbij, aldus ex-toezichthouder

Foto: AevanStock/Shutterstock

Het lot wat betreft de komst van een bitcoin (BTC) spot Exchange Traded Fund (ETF) ligt volledig in handen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Onder crypto-investeerders lijkt het echter niet meer stuk te kunnen lopen. Een voormalig lid van de SEC deelt dit optimisme en heeft zijn verwachting uitgesproken wat betreft een mogelijke goedkeuring.

Anti-Bitcoin uitspraken ECB onderuit gehaald door crypto-community
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF ‘’binnen enkele maanden’’

Neel Maitra, werkzaam bij de Amerikaanse toezichthouder in de periode van 2016-2022, besprak onlangs de huidige stand van zaken als het gaat om de cryptoregelgeving in de Verenigde Staten. Uiteraard kon de mogelijke komst van een bitcoin beursfonds niet ontbreken.

De SEC buigt zich momenteel over een waslijst aan ETF-aanvragen van financiële reuzen, waaronder BlackRock en Fidelity. De afgelopen maanden is het vertrouwen in het crypto-land op een doorbraak in de Verenigde Staten alleen maar toegenomen. Deze week is deze tot een absolute piek gestegen vanwege getroffen voorbereidingen door BlackRock.

Maitra benadrukte een belangrijke factor die gunstig is voor een potentiële goedkeuring van een spot bitcoin-ETF: de sterke correlatie tussen bitcoin futures en de spotmarkt. In tegenstelling tot spot-ETF’s, heeft de SEC in het verleden al wel goedkeuring verleend aan bitcoin ETF’s die op futures zijn gebaseerd. Bij alle spot-ETF pogingen verwees de toezichthouder echter iedere keer over het risico op marktmanipulatie als reden voor afkeuring. De gesuggereerde correlatie zou betekenen dat de zorgen over manipulatie overdreven zijn.

Hij verwacht dat de SEC spoedig een spot-ETF voor bitcoin goed zal keuren. Om precies te zijn noemde hij een tijdsspan van ‘’enkele maanden’’. Kijkend naar de deadlines, is crypto-vermogensbeheerder ARK Invest als eerste aan de beurt om een definitief oordeel te horen te krijgen. Op 10 januari verstrijkt de laatste deadline namelijk. Halverwege maart staan de laatste deadlines voor onder andere BlackRock en Fidelity op de agenda.

Advertentie

Huidige lid SEC begrijpt niets van bitcoin aanpak

Eerder deze week liet een huidig lid van de SEC, Helen Pierce, zich ook al uit over de commissie en de mogelijke komst van een bitcoin spot-ETF. Pierce gaf aan niet te begrijpen waarom de SEC nog geen spot-ETF voor bitcoin heeft goedgekeurd.

Ook sprak ze haar kritiek uit over het algemene beleid van de toezichthouder tegenover crypto. Hiermee zal ze doelen op de vijandige aanpak waar de SEC voor kiest om de sector aan banden te willen leggen.

De ene na de andere crypto-grootmacht is de afgelopen jaren namelijk voor de rechter gedaagd door de SEC. Recentelijk moest het nog een nederlaag incasseren in de juridische strijd tegenover crypto-vermogensbeheerder Grayscale in de strijd om een bitcoin beursfonds.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie