Erik Juffermans Erik Juffermans
20/07/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/07/2023 12:30

Bitcoin beursfonds zal eindelijk het grote geld aantrekken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gerucht: Blackrock gaat voor Ripple's XRP in plaats van Bitcoin

Foto: Tada Images/Shutterstock.com

Op 15 juni diende het grootste investeringsfonds ter wereld, Blackrock, zijn aanvraag voor een Bitcoin spot-ETF, of beursgenoteerd fonds, in. Er is veel hoop in de markt deze aanvraag eindelijk een succes zal zijn. Volgens een onderzoek van de New York Digital Investment Group (NYDIG) zal de ETF een grote impact hebben op bitcoin (BTC) en diens koers.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

ETF zal leiden tot 30 miljard aan vraag

Simpel gezegd zal een bitcoin spot-ETF het veel gemakkelijker maken voor institutionele investeerders om blootstelling te verkrijgen aan bitcoin. Momenteel is dit in de VS slechts mogelijk met diverse producten waaronder derivaten zoals futures en fondsen als die van Grayscale. 

Momenteel is er ongeveer 28 miljard dollar geïnvesteerd in dergelijke financiële producten. Een spot bitcoin-ETF zou de blootstelling aan BTC nog makkelijker maken. Volgens NYDIG zou het ETF leiden tot een substantiële groei aan vraag naar BTC, ondanks de onduidelijkheid over mogelijke kosten van het fonds.

Om een bedrag aan deze mogelijke vraag te verbinden maakt NYDIG de vergelijking met goud. Goud ETF’s zijn momenteel goed voor 210 miljard dollar wereldwijd. Dit is 1,6 procent van de totale marktkapitalisatie van goud. Hierbij is belangrijk te vermelden dat ongeveer de helft van dat geïnvesteerde bedrag zich in Noord-Amerika bevindt.

4,9 procent van de Bitcoin marktkapitalisatie bevindt zich in fondsen. Op basis hiervan komt NYDIG tot de conclusie dat de goedkeuring van een Amerikaanse spot bitcoin-ETF een vraag van 30 miljard dollar zal genereren.

Wat betekent dit voor de koers?

Dan rest de grote vraag: wat zou dit betekenen voor de bitcoin koers? Volgens de analyse van NYDIG resulteert elke geïnvesteerde dollar in een bitcoin-ETF in een 10 dollar toename van de BTC marktkapitalisatie. 30 miljard dollar dat een spot ETF invloeit, zou dus een groei van 300 miljard dollar van de BTC marktkapitalisatie betekenen.

De huidige marktkapitalisatie van bitcoin ligt iets onder de 600 miljard dollar. Een toename van 300 miljard dollar is dus een groei van 50 procent. De koers van BTC zal op basis van de huidige koers op een grove 45 duizend dollar belanden. Dit zijn uiteraard enkel schattingen en speculaties. Wel is duidelijk dat een spot bitcoin-ETF zal leiden tot grote institutionele interesse. Voorlopig moeten we echter nog even wachten of en wanneer het ETF goedgekeurd zal worden. Dit kan nog enkele maanden duren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement