Thom Derks Thom Derks
23/01/2022 09:14 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2022 09:14

Bitcoin blootgelegd: El Salvador’s transitie naar een bitcoin-standaard

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador en de transitie van een fiat- naar een bitcoin-standaard

Foto: Guayo Fuentes/Shutterstock

El Salvador werd in september 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) volledig omarmde en adopteerde als wettig betaalmiddel. Sindsdien is er een hoop veranderd in het land waar in 2001 afscheid werd genomen van de eigen colon om de Amerikaanse dollar te adopteren. Nu kun je in het land betalen met zowel Amerikaanse dollars als met bitcoin. Hoewel niet alles aan de transitie van de fiat- naar een bitcoin-standaard perfect verloopt, zijn er al zeker ontwikkelingen aan te wijzen die een meer dan positief effect op het land hebben. Fiatgeld en de internationale monetaire orde waren tot de introductie van bitcoin een blok aan het been van El Salvador waar ze nu geen last meer van hebben.

Behalve het feit dat het kleine badplaatsje El Zonte in korte tijd is verworden tot het Mekka onder de bitcoin-maximalisten, de toeristische sector binnen het land is opgeleefd en het land veel investeringen vanuit het buitenland aantrekt, is het duidelijk dat bitcoin veel meer betekent voor het land.

Crypto Ontbijt: Bitcoin & altcoins dalen, angst & verkoopdruk stijgen
Crypto Ontbijt: Bitcoin & altcoins dalen, angst & verkoopdruk stijgen

De verassende voorbeeldfunctie van El Salvador

Jarenlang is El Salvador een land geweest dat onderaan de economische ladder bungelde en daarom op financieel gebied weinig interessant was voor de rest van de wereld. Met de overgang naar de bitcoin-standaard is El Salvador ineens een belangrijk(er) onderwerp van gesprek op het financiële wereldtoneel. Waar er in het verleden niemand naar El Salvador omkeek is er op het moment van schrijven een Mexicaanse delegatie op bezoek in het land die onderzoekt in hoeverre de ontwikkelingen binnen El Salvador voor hen ook interessant kunnen zijn.

In vergelijking met El Salvador en andere landen in Midden-Amerika is Mexico een enorme economie. Dat enkele vertegenwoordigers uit Mexico het een goed idee achtten om El Salvador een bezoek te brengen om te zien wat een bitcoin-standaard voor hen kan betekenen is een groot compliment voor El Salvador. Het laat zien dat andere landen erkennen dat El Salvador in potentie een manier heeft gevonden om zichzelf een betere positie op het economische wereldtoneel te verschaffen.

Hetgeen vooral voor de inwoners van El Salvador zelf enorm hoopgevend is. Waar El Salvador voor de overgang vooral bekendstond om de hoge mate van criminaliteit en corruptie in het land, gaat het nu ineens over een potentieel positieve ontwikkeling. In korte tijd bewijst El Salvador zich als een land van innovatie, investeringen en onafhankelijkheid. Ze omarmen een nieuwe technologie die voor veel investeringen van buitenaf zorgt en ze in potentie compleet onafhankelijk maakt van het traditionele financiële systeem.

Advertentie

El Salvadoranen kunnen weer trots zijn op hun land

Je kunt je voorstellen dat het voor de bevolking een bijzondere gewaarwording is om ineens als een potentieel voorbeeld te worden gezien voor economisch beleid. Waar ze voorheen vooral onderworpen waren aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Als El Salvador geld nodig had, dan konden ze dat krijgen, maar moesten ze wel voldoen aan de strenge eisen van het IMF. Wat het voor de politieke macht binnen het land lastig maakte om de bevolking te dienen op de manier zoals ze dat zouden willen. In ruil voor geld moesten ze immers buigen voor het IMF en dat gaat vaak gepaard met het inleveren van soevereiniteit.

El Salvador kiest er nu bewust voor om niet meer om geld te bedelen bij het IMF, maar te kiezen voor een alternatieve manier van fondsenwerving. Dit jaar moet de grote obligatieronde van El Salvador live gaan, waarmee ze in totaal 1 miljard Amerikaanse dollars willen ophalen voor het kopen van bitcoin en de bouw van de zogenaamde Bitcoin City.

Met dit kapitaal gaan ze onder andere investeren in de mining operaties die zullen draaien op geothermische energie. De natuurlijke energie die El Salvador haalt uit de vele vulkanen die het land rijk is. Mocht dit allemaal een succes worden, dan kan El Salvador zich daarmee een volledig ontkoppelen van het traditionele financiële systeem en zichzelf een betere positie in de financiële wereldorde toe-eigenen. Zo kan de politieke leiding binnen het land zich volledig focussen op wat het beste is voor het volk, in plaats van dat ze moeten voldoen aan alle eisen van bijvoorbeeld het IMF.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie