Niels Poerwoatmodjo Niels Poerwoatmodjo
27/10/2021 18:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/10/2023 18:23

Bitcoin blootgelegd: Hyperinflatie op de loer; “Bitcoin is een ‘once in a millennium’ kans”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blootgelegd: Hyperinflatie op de loer; “Bitcoin is een ‘once in a millennium’ kans”

De perfecte macro-economische storm voor bitcoin heeft zich de afgelopen decennia gevormd en de finale lijkt nu in zicht. Miljardairs Jack Dorsey, Elon Musk, Michael Saylor en Cathie Wood discussiëren op Twitter openlijk over aanstaande hyperinflatie in de Verenigde Staten. Het huidige financiële systeem piept en kraakt en de bitcoin koers lijkt steeds meer op een weerspiegeling van het publieke vertrouwen in overheden om de economie te onderhouden.

Laat voorop staan dat hyperinflatie helemaal geen gezellige aangelegenheid is en dat je, mocht het zich voltrekken, op dat moment zelf ook weinig aan je bitcoin hebt. Als het geld ontploft, de supermarkten leegraken, mensen massaal hun banen verliezen en de wereld in paniek is, dan gaat bitcoin je ook niet helpen om aan voedsel te komen. In ieder geval niet op de korte termijn. Het is dan ook mijn hoop dat het overheden lukt om er nog een enigszins zachte landing van te maken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Centrale banken in onmogelijke spagaat

Het probleem voor centrale banken is namelijk dat ze zichzelf door jarenlang wanbeleid in een onmogelijke spagaat hebben gewerkt. De complete wereldeconomie is afhankelijk geworden van een chronisch lage rente en eindeloze geldprinterij. Voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en huidig hoogleraar economie Lex Hoogduin is duidelijk over wat er aan de hand is: “They are trapped.”

Heel plat gezegd hebben centrale bankiers twee keuzes. De eerste is om te stoppen met het “printen van geld” en het verlagen van de rente, met als gevolg dat de complete wereldeconomie instort en we waarschijnlijk een enorme paniek krijgen. De tweede keuze is om het huidige beleid door te zetten en de rente steeds verder te verlagen met uiteindelijk de dood van fiatgeld als eindresultaat.

Geen enkele politicus wil in combinatie met dat eerste scenario de geschiedenisboeken ingaan. Het is dan ook mijn overtuiging dat de politiek ervoor kiest om de munt zo langzaam mogelijk op te blazen. Wat in het huidige macro-economische klimaat ook steeds lastiger wordt. Zeker als figuren als Jack Dorsey en Elon Musk zich beginnen uit te spreken over de inflatie die we allemaal zien en ook steeds meer voelen.

Praktijken als in Zimbabwe en Venezuela lijken nog ver weg, maar zijn lang niet zo onrealistisch als jarenlang werd gedacht. De euro en de dollar mogen zich door de jaren heen dan hebben bewezen als relatief stabiele fiatmunten, maar ze zijn natuurlijk niet heilig. Het is maar te hopen dat het onze leiders lukt om de ellende zo lang mogelijk uit te stellen, want zelfs bitcoin kan ons op dit moment nog niet redden. Vrijwel de gehele economie draait immers nog op fiatgeld.

Advertentie

Bitcoin is de kans van het millennium

Wat deze ontwikkelingen mij vooral vertellen is dat het praktisch onvermijdelijk is dat we overgaan op een nieuwe geldstandaard. Het vertrouwen van het volk in onze leiders om onze economie met monetair beleid te sturen brokkelt in rap tempo af. In datzelfde klimaat, waarin mensen de waarde van hun spaargeld zien verdampen, neemt de waarde van bitcoin met de tijd alleen maar toe; wat het steeds aantrekkelijker maakt om te sparen in de munt die jarenlang onterecht werd weggezet als een enorm risicovolle investering

In essentie is de keuze ook redelijk eenvoudig. Zou je liever sparen in een munt die onbeperkt kan worden bijgedrukt of in een munt met een maximum van 21 miljoen eenheden? Veel meer dan dit hoef je niet te begrijpen om te zien dat je koopkracht een stuk veiliger is in bitcoin dan in fiatgeld. Zeker in het huidige macro-economische klimaat komen er iedere dag in hoog tempo veel nieuwe bitcoiners bij.

Bitcoin is geld gebaseerd op wiskunde en speltheorie in plaats van geld gebaseerd op vertrouwen. Zelf ben ik er, net als vele andere bitcoiners, van overtuigd dat we pas aan het begin staan van deze bijzondere revolutie die de wereld voorgoed zal veranderen. Als we podcaster Preston Pysh mogen geloven, dan gaat de koopkracht van bitcoin in de toekomst naar het equivalent van 100 jaarsalarissen.

Laten we 100.000 dollar als jaarsalaris nemen, ik denk dat die hoeveelheid ongeveer dezelfde waarde gaat vertegenwoordigen als 1.000.000 satoshi,

aldus Preston Pysh. Dat zou betekenen dat hij op de lange termijn een bitcoin koers van 10.000.000 dollar verwacht. Een koers die op dit moment wellicht ongelooflijk lijkt, maar helemaal niet zo gek is als de wereld overstapt op een bitcoin standaard. Garanties hebben we niet, maar bitcoin lijkt in alles dé investeringskans van dit millennium.

 

 

 

Deel dit artikel
Niels Poerwoatmodjo

Head of Content Niels kwam in 2017 in aanraking met cryptocurrency. Toegegeven, het duurde even voordat de vonk oversloeg, maar toen dat gebeurde was hij van één ding overtuigd: Iedereen moet in begrijpelijke taal over de wereld van cryptocurrencies en blockchain-technologie kunnen lezen!

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie