Thom Derks Thom Derks
21/05/2022 12:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2022 12:15

Bitcoin blootgelegd: Tijd om de investment-case voor BTC te bespreken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blootgelegd: Tijd om de investment-case voor BTC te bespreken

Foto: Lightboxx/Shutterstock

Bitcoin (BTC) heeft het al maanden zwaar en bungelt op het moment van schrijven op de grens van 30.000 dollar. Daarmee handelen we meer dan 50 procent onder de all-time high van november 2021 en dat zorgt vooral bij nieuwkomers voor onzekerheid. Voor mij persoonlijk zijn de bearmarkten, als we daar momenteel van mogen spreken, altijd een goed moment geweest om te leren over bitcoin. We zijn er allemaal ingestapt om snel rijk te worden, maar vaak zonder precies te weten wat bitcoin is en waarom het een interessante investering is.

In deze column wil ik proberen om de investment-case voor bitcoin, zoals ik die zie, zo simpel mogelijk te omschrijven. Bitcoin is geld en concurreert met alle andere vormen van geld die we momenteel op de wereld hebben. Om de waarde van bitcoin als geld te begrijpen is het belangrijk om eerst de concurrentie eens onder de loep te nemen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Fiatgeld in het kort

De beste manier om fiatgeld te begrijpen is door het te beschouwen als een altcoin. In essentie is onze eigen euro een altcoin waar de Europese Centrale Bank en commerciële banken die het recht hebben om leningen te verstrekken het monopolie op hebben. Als jij een hypotheek aanvraagt bij de bank en deze wordt toegewezen, dan creëert jouw bank uit het niets nieuwe euro’s. De overeenkomst tussen jou en de bank is dus niet alleen een overeenkomst tussen jou en de bank. Iedereen die euro’s op de spaarrekening heeft is per definitie onderdeel van die overeenkomst, of ze dat nu willen of niet.

Met het creëeren van nieuwe euro’s door het uitgeven van de hypotheek verliezen de bestaande euro’s namelijk waarde. De euro is een altcoin waarvan er onbeperkt nieuwe eenheden in omloop worden gebracht. Als je het op die manier bekijkt is het toch vreemd dat mensen daar hun vermogen aan toevertrouwen. Waarom zou je sparen in een altcoin die door een aantal monopolisten onbeperkt wordt bijgedrukt? Het antwoord is dat veel mensen niet weten wat geld is en helemaal niet over deze vraag nadenken.

Advertentie

De absolute schaarste van bitcoin

Bitcoin is een bijzondere vorm van geld omdat het als eerste en enige absolute schaarste garandeert. Je kunt rustig sparen in bitcoin omdat je weet dat niemand het vermogen heeft om, buiten de 21 miljoen bitcoin om, nieuwe bitcoin in omloop te brengen. Het gedeelte van de bitcoin-taart die jij voor jezelf weet te bemachtigen blijft altijd hetzelfde. Dat is de belangrijkste eigenschap die een goede vorm van geld moet bezitten: betrouwbare schaarste.

Bitcoin maakt het mogelijk om te sparen in een asset die door niets en niemand kan worden bijgedrukt. Steeds meer mensen zien, met name vanwege de oplopende inflatie, in hoe waardevol dat is. Het grootste deel van de mensen denkt echter nog steeds niet na over geld en welke eigenschappen een goede vorm van geld moet bezitten. Geld is in essentie een batterij van onze tijd en energie. Als jij werkt, dan ruil jij jouw tijd en energie in voor geld. We slaan onze tijd en energie op in geld. Het is een soort batterij. Waarom zou je dan kiezen voor een batterij die door monopolisten leeggezogen kan worden? Bitcoin is het antwoord.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie