Kevin Schijven Kevin Schijven
11/08/2021 14:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/08/2021 14:44

Bitcoin (BTC) derivatenbeurs BitMEX betaalt boete van maar liefst $100 miljoen, maar waarom?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) derivatenbeurs BitMEX betaalt boete van maar liefst $100 miljoen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

BitMEX, een populaire cryptocurrency-exchange voor derivaten, heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). BitMEX zal een boete van maar liefst $100 miljoen betalen.

BitMEX werd door beide instanties eind vorig jaar aangeklaagd, onder andere voor het vermijden van Amerikaanse regelgeving en wegens schending van de Bank Secrecy Act. De bitcoin (BTC) derivatenbeurs zou tussen november 2014 en oktober 2020 zonder vergunning zijn investeringsproducten in de VS hebben aangeboden en zou geen effectieve due dilligence processen als know-your-customer (KYC) en anti-moneylaundering (AML) in deze periode hebben toegepast.

“BitMEX slaagde er onder meer niet in om een ​​klantidentificatieprogramma (‘CIP’) te implementeren, inclusief know-your-customer (‘KYC’)-procedures, waarmee het de Amerikaanse burgers zou kunnen identificeren die het BitMEX-platform gebruiken — of de ware identiteit bepalen van de overgrote meerderheid van zijn klanten, of deze nu afkomstig zijn uit de V.S. of ergens anders.”

Aldus de CFTC. FinCEN zegt daarnaast dat het handelsplatform daardoor maar liefst $200 miljoen aan transacties verwerkte die verbonden waren aan darknet marktplaatsen en mixing diensten. CFTC voorzitter Rostin Behnam zegt:

“Deze zaak benadrukt de verwachting dat de cryptocurrency industrie, aangezien deze blijft groeien, haar verantwoordelijkheden in de gereguleerde financiële sector en haar plichten om een ​​cultuur van compliance te ontwikkelen en na te leven serieus neemt.”

Daarnaast lopen ook nog meerdere strafrechtzaken tegen een aantal voormalige leidinggevenden van het bedrijf, waaronder voormalig BitMEX CEO Arthur Hayes. Deze rechtszaken lopen nog en de bovenstaande schikking staat los van de zaken tegen hen. Hayes is op een borgtocht van $10 miljoen vrijgelaten sinds hij zich in april aan de Amerikaanse autoriteiten overgaf.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement