Kevin Schijven Kevin Schijven
29/01/2021 10:54 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/01/2021 10:54

Bitcoin (BTC), dogecoin (DOGE) en GameStop gekte krijgt een staartje, Robinhood in de problemen

Nieuws
Bitcoin (BTC), dogecoin (DOGE) en GameStop gekte krijgt een staartje, Robinhood in de problemen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Gisteren was al op Crypto Insiders te lezen dat er een ware beleggingsstrijd gaande is omtrent de aandelen van GameStop (GME), een Amerikaanse videogamewinkel. Hedgefondsen besloten massaal short te gaan aangezien GameStop filialen over het algemeen dicht zijn tijdens de coronapandemie.

WallStreetBets en Robinhood

Dat was makkelijk geld verdienen over de rug van de winkel, dachten de hedgefondsen, maar dat pikte de Reddit community van ‘WallStreetBets’ niet. Zij besloten juist massaal GME aandelen te kopen waardoor de koers hard steeg en zelfs een nieuwe all-time high (ATH) bereikte. De hedgefondsen werden vervolgens gedwongen om hun posities te sluiten en verloren letterlijk miljarden dollars.
Toen besloot Robinhood, een populaire beleggingsapp voor het grote publiek, de handel in GME aandelen stil te leggen, alsmede die van American Airlines (AAL), Nokia (NOK), Blackberry (BB), AMC en meer. Deze aandelen konden plotseling via de app niet meer gekocht worden, alleen nog verkocht.
Dat viel natuurlijk slecht in de smaak bij het grote publiek en trok zelfs de aandacht van politici en beroemdheden. Zo vraagt congreslid Rashida Tlaib om een hoorzitting:

“Dit is meer dan absurd. The House Committee on Financial Services moet een hoorzitting houden over de marktmanipulatie van Robinhood. Ze blokkeren de mogelijkheid om te handelen om Wall Street hedgefondsen te beschermen, door miljoenen dollars van hun gebruikers te stelen om mensen te beschermen die de aandelenmarkt al decennia als casino hebben gebruikt.”

Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez ondersteunt het beroep op een hoorzitting:

“Dit is onaanvaardbaar. We moeten nu meer weten over de beslissing van Robinhood om particuliere beleggers te beletten aandelen te kopen, terwijl hedgefondsen vrijelijk de aandelen kunnen verhandelen zoals zij dat nodig achten. Als lid van de Financial Services Committee ondersteun ik indien nodig een hoorzitting.”

Ocasio-Cortez hield gisteren zelfs een livestream op Twitch over de kwestie die meer dan 300.000 kijkers trok. Ook Tesla CEO Elon Musk laat weten dat hij achter WallStreetBets staat en zelfs figuren als Ted Cruz en Donald Trump Jr. zijn het met Ocasio-Cortez eens en vragen om een hoorzitting. Robinhood wordt inmiddels al aangeklaagd en de hoorzitting is zojuist aangekondigd:


Bitcoin, Dogecoin en DEX

Het voorval lijkt langzamerhand in een protest te transformeren tegen de rijke elite van Wall Street. Het wordt steeds meer vergeleken met de ‘Occupy’ beweging tijdens de economische crisis meer dan 10 jaar geleden.
Deze “gekte” lijkt ook over te slaan naar de cryptocurrency markt. Vanochtend was op CI te lezen dat Dogecoin (DOGE) met maar liefst 1000% gestegen was naar een nieuwe ATH van $0,078. De altcoin zag zelfs meer volume dan bitcoin (BTC) in de afgelopen 24 uur, maar op het moment van s chrijven corrigeert de koers weer snel omlaag.
Bitcoin is nu begonnen met een sterke stijging, wellicht omdat Elon Musk besloot bitcoin onder zijn naam op Twitter te zetten. De koers is het afgelopen uur al met 16% gestegen, staat nu op $37,500, en trekt ook de rest van de markt met zich mee.
Tevens lijkt het internet vanwege de bovenstaande ontwikkelingen interesse te krijgen in zogeheten decentrale exchanges (DEX). Uniswap werd vorig jaar in de crypto-markt zeer populair. Doordat deze handelsbeurzen decentraal zijn is het veel moeilijker om markten ermee te manipuleren en gebruikers af te sluiten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie