Timo Bult Timo Bult
22/09/2021 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2021 12:22

Bitcoin (BTC) houdt criminelen veilig? Blockchain-analysebedrijf lokt ze in de val, blijkt uit gelekte documenten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) houdt criminelen veilig Blockchain-analysebedrijf lokt ze in de val, blijkt uit gelekte documenten

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) is als cryptocurrency pseudoanoniem. Publieke wallet adressen en hun balansen zijn voor iedereen in te zien, maar niet direct te herleiden tot een persoon of organisatie. De transparantie helpt Bitcoin een gedecentraliseerd en geloofwaardig netwerk te zijn. Uit gelekte documenten blijkt echter dat er alsnog manieren zijn om te achterhalen wie erachter een wallet adres zit.

De gelekte documenten zijn van Chainalysis, een groot blockchain-analysebedrijf dat autoriteiten vaker heeft geholpen met het analyseren van blockchain-data. Uit deze documenten blijkt dat Chainalysis achter de blockchain explorer walletexplorer.com zit. Met een block explorer kan je de Bitcoin blockchain inzien.

Het idee van Chainalysis lijkt te zijn dat criminelen de block explorer gebruiken om te checken of transacties voltooid zijn. Wat deze criminelen echter niet weten is dat walletexplorer.com tegelijkertijd IP-adressen verzamelt. Kortom, zodra een crimineel zijn wallet balans checkt via deze website wordt zijn IP-adres geregistreerd.

“Met behulp van deze dataset waren we in staat om wetshandhavers te voorzien van zinvolle leads met betrekking tot de IP-gegevens die aan een adres zijn gekoppeld. Het is ook mogelijk om een reverse lookup uit te voeren op elk bekend IP-adres om andere BTC-adressen te identificeren.”

De documenten zijn afkomstig van een presentatie die Chainalysis naar verluidt heeft gegeven aan de Italiaanse politie. Ze zijn uitgelekt via DarkLeaks, een website op het dark-web. Op slinkse wijze heeft Chainalysis dus nietsvermoedende criminelen op kunnen sporen aan de hand van hun IP-adressen en Bitcoin wallet adressen. Het is niet duidelijk of Chainalysis achter nog meer block explorers zit.

Naast het helpen van handhavingsdiensten doet Chainalysis zo nu en dan andere interessante onderzoeken. Zo publiceerde het vorige maand nog een onderzoek waaruit duidelijk werd dat het overgrote deel van alle dogecoins (DOGE) in handen is van maar een minimaal aantal wallets. Hoeveel precies lees je hier!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie