Kevin Schijven Kevin Schijven
15/11/2021 11:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2021 11:24

Bitcoin (BTC) is de “beste inflatiehedge die er is,” aldus Bloomberg, dit is waarom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) is de beste inflatiehedge die er is, aldus Bloomberg, dit is waarom

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) bereikte afgelopen week een nieuwe all-time high (ATH) van $69.000. De piek die de koers toen maakte ging gepaard met nieuws over de stijgende inflatie in de wereld. In de VS werd zelfs een inflatie van 6,2% bereikt, het hoogst in 30 jaar.

Dat bitcoin, het “digitale goud”, populair is als een zogenaamde veilige haven, oftewel als afdekking tegen inflatie, is natuurlijk al langer bekend. Dat de stijgende inflatie een invloed heeft op de bitcoin prijs, is dan ook geen verassing.

Hoe effectief bitcoin is als hedge, of afdekking, onderzocht onlangs Bloomberg. Het financiële persbureau noemde bitcoin zelfs “de beste inflatiehedge die er is.”

John Authers van Bloomberg berekende dat bitcoin een deflatie van maar liefst 99,996% heeft bereikt in de afgelopen 10 jaar. Wat één bitcoin in 2011 kostte, is nu nog maar 0,004 satoshi’s. Ondertussen is de consumentenprijsindex, of CPI, met 28% gestegen in dezelfde periode.

Economen van Bloomberg schatten dat ongeveer de helft van het recente rendement van bitcoin kan worden verklaard door vrees over inflatie. Björn van Roye and Tom Orlik zeggen:

“Ons model laat zien dat voor bitcoin het belang van inflatie en het afdekken van onzekerheid in de loop van de tijd belangrijker worden, en verantwoordelijk is voor 50% van de prijsbewegingen in de laatste cyclus ten opzichte van 20% in 2017.”

De hoofdzakelijke reden hiervoor is dat het aanbod van bitcoin vast ligt. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen BTC bestaan terwijl overheden dollars, euro’s en andere fiatvaluta blijven afdrukken. Ondertussen pakt de inflatie door de corona pandemie zelfs hoger uit dan verwacht. Strahinja Savic, analist van FRNT Financial, meldt daarnaast dat bitcoin veel consistenter en voorspelbaarder is en niet gevoelig is voor politieke grillen.

Toch is niet iedereen het hiermee eens. Wilfred Daye van Securitize Capital zegt dat de geschiedenis van bitcoin nog veel te kort is om het als inflatiehedge te bestempelen en noemt goud vooralsnog beter. Ook zou bitcoin nog te volatiel zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie