Kevin Schijven Kevin Schijven
23/11/2020 19:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2020 19:11

Bitcoin (BTC) koers wordt wellicht weer volatieler gebaseerd op deze gegevens van de futuresmarkt

Nieuws
Bitcoin (BTC) koers wordt wellicht weer volatieler gebaseerd op deze gegevens van de futuresmarkt

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Volgens gegevens van blockchain onderzoeksbureau Glassnode zijn de funding rates van perpetual bitcoin (BTC) futures enorm gestegen in de afgelopen twee dagen; van 0.023% naar 0.087%, en dat kan gepaard gaan met een sterke toename van de volatiliteit van bitcoin.
Bitcoin futures zijn een soort termijncontracten waarmee je niet direct bitcoin koopt, maar meer het recht om bitcoin te kopen in de toekomst tegen een van te voren gemaakte prijsafspraak. Sluit je een long positie af, dan gok je in principe dat de prijs zal stijgen in een bepaalde tijd. Verwacht je een daling dan sluit je een short positie.
Perpetual futures zijn contracten die niet automatisch verlopen. Je kunt hiermee dus een long positie behouden voor zo lang je wil. Bij perpetual contracten wordt de prijs gebaseerd op de onderliggende prijsindex.
Perpetual futures maken gebruik van een zogenaamde funding rate. Dat zijn periodieke betalingen die handelaren maken gebaseerd op het verschil tussen de prijs van het contract en de prijs op de spotmarkt. Als de rente positief is, betalen long posities periodiek short posities uit. Omgekeerd, wanneer de rente negatief is, betalen short posities periodiek long posities uit.
Dus als de funding rate boven 0 staat moeten mensen met short posities handelaren met long posities uitbetalen, en andersom als deze onder 0 uitkomt. Als deze funding rate zeer hoog staat, zoals nu, dan duidt dat aan dat de markt wellicht overbought of overleveraged is.
Dat zou kunnen betekenen dat te veel handelaren een longpositie hebben afgesloten en dat zou de koers van bitcoin zeer volatiel kunnen maken. In zulke situaties zou een mogelijke correctie van de prijs tot een reeks afwikkelingen kunnen leiden van long posities waardoor de volatiliteit verder toeneemt en de koers verder zakt.
Zaterdag steeg de koers van bitcoin nog even naar $18.900, minder dan 5% verwijderd van de all-time high (ATH) uit eind 2017. Zondag dook de koers weer even onder $17.900, maar is op het moment van schrijven weer hersteld richting $18.600.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie