Timo Bult Timo Bult
06/04/2021 09:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/04/2021 09:50

Bitcoin (BTC) prijs in Zuid-Korea bijna $70.000! Waar komt dit prijsverschil vandaan?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) prijs in Zuid-Korea bijna $70.000! Waar komt dit prijsverschil vandaan

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bitcoin (BTC) prijs verschilt soms per exchange of broker. Dit heeft onder andere te maken met de verschillende handelskosten maar ook met het verschil in vraag en aanbod op een handelsplatform. In Zuid-Korea is dit verschil nu wel heel groot. Daar tikt de koers op dit moment namelijk bijna de $70.000 aan!

Op de BTC/KRW grafiek van cryptocurrency exchange Bithumb is te zien dat de prijs van bitcoin in Zuid-Korea nu 77.712.000 Koreaanse won bedraagt. Omgerekend is dit ongeveer $69.300. Dit terwijl de bitcoin koers op Coinbase op dit moment $58.800 is. Een verschil van meer dan 15% dus. Het verschil tussen de westerse en Koreaanse exchanges is niets nieuws, het is een bekend fenomeen.

Het komt zelfs zo vaak voor dat het een eigen naam heeft gekregen; de Kimchi Premium. Waar het prijsverschil precies vandaan komt is niet te zeggen. Vaak worden als redenen genoemd de grote interesse in nieuwe technologieën in Zuid-Korea maar ook de sterke gokcultuur in het land. Dit zou bijdragen aan het grote prijsverschil.

In het onderzoek “Bitcoin Microstructure and the Kimchi Premium” van de Universiteit van Calgary wordt daarnaast ook benoemd dat de infrastructuur van Bitcoin mogelijk bijdraagt aan de verschillen:

“Een vergelijking tussen landen laat zien dat Bitcoin de neiging heeft om tegen hogere prijzen te handelen in landen met minder financiële vrijheid.”

Betekent dit dat Koreanen bitcoin bij andere exchanges kunnen kopen en deze vervolgens in hun eigen land voor meer kunnen verkopen? In principe kan dit, dit wordt ook wel arbitrage handel genoemd. Hoelang zij dit kunnen doen is echter nog maar de vraag; hoe meer handelaren dit doen, des te aannemelijker het wordt dat de prijs gaat dalen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie