Kevin Schijven Kevin Schijven
16/07/2020 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/07/2020 18:15

Bitcoin (BTC) prijsvolatiliteit was in de afgelopen 3 jaar niet zo laag, is high frequency trading de oorzaak?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) prijsvolatiliteit was in de afgelopen 3 jaar niet zo laag, is high frequency trading de oorzaak

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De volatiliteit van de bitcoin (BTC) koers is in drie jaar niet zo laag geweest. De afgelopen maand is de grootste cryptocurrency op de markt niet gelukt om buiten het bereik van $9.000 en $9.500 uit te breken.


Volgens Paolo Ardoino, CTO van cryptocurrency-exchange Bitfinex, is de reden hiervoor wellicht high frequency trading (HFT), oftewel hoogfrequente handel. De CTO zegt op 16 juli aan Cointelegraph het volgende:

In crypto zijn we terug in de oude tijd van HFT voordat het de zero-sum game werd die het vandaag is geworden. In crypto kunnen HFT-bedrijven veel geld verdienen door relatief eenvoudige in te spelen op dingen zoals arbitrage tussen exchanges en het benutten van de spreiding tussen de ene beurs en de andere.

Aldus Ardoino. Met HFT is het mogelijk om met behulp van een algoritme grote aantallen transacties uit te voeren in een fractie van een seconde. Alhoewel het allang bestaat in de wereld van cryptocurrencies, wordt deze toename wellicht verklaard doordat steeds meer institutionele investeerders de markt instappen.
Op Bitfinex zouden HFT-bedrijven nu verantwoordelijk zijn voor 80 tot 90 procent van het handelsvolume. Ardoino zegt dat de stijging van HFT leidt tot verhoogde liquiditeit, wat vervolgens leidt tot de lage volatiliteit:

Nu Bitcoin een gevestigde activaklasse wordt, verwachten we dat de hoge volatiliteit die gepaard gaat met cryptocurrency zal afnemen. Er is over het algemeen een omgekeerde correlatie tussen liquiditeit en volatiliteit; d.w.z. een hogere liquiditeit leidt doorgaans tot een lagere prijsvolatiliteit.

De toenemende aanwezigheid van HFT-bedrijven in crypto lijkt meer liquiditeit te brengen naar crypto-beurzen. Dit zorgt voor voldoende orders voor beide kanten van het orderboek en verhoogt de marktefficiëntie, wat bijdraagt aan langdurige consolidatie van lage volatiliteitsprijzen in bitcoin.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie