Ivo Melchers Ivo Melchers
13/01/2024 15:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2024 14:48

Bitcoin ETF hack: toezichthouder reageert op incident

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF hack: toezichthouder reageert op incident

Foto: Tada Images/Shutterstock

Afgelopen dinsdag kreeg de crypto-wereld een voorproefje van goedkeuring van Bitcoin (BTC) Exchange-Traded Fund (ETF) aanvragen. Het X-account (voorheen Twitter) van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werd gehackt, en een neppe massa-goedkeuring werd de wereld in gestuurd. De financiële waakhond, die het naliet een simpele beveiligingsmaatregel door te voeren, reageert nu voor het eerst op het incident.

Crypto ontbijt: Enorme bitcoin uitstroom, MicroStrategy gehackt & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Neppe BTC ETF goedkeuring: SEC reageert

Gisteren trad de SEC naar buiten met een statement als reactie op de hack van haar X-account.

“De onbevoegde partij maakte een post om 4:11 pm ET met de strekking de goedkeuring van de commissie van spot bitcoin exchange-traded funds aan te kondigen, evenals een tweede post ongeveer twee minuten later met de tekst “$BTC,” schreef Gensler. “De onbevoegde partij verwijderde vervolgens de tweede post, maar niet de eerste’’.

Het sociale mediaplatform X bevestigde eerder al dat het account van SEC geen twee-factor authenticatie (2FA) had ingeschakeld, en dat de hack niet te wijten was aan enig lek in de systemen van X.

SEC-voorzitter Gary Gensler schrijft in de verklaring dat de SEC de omvang van het incident nog aan het beoordelen is, maar merkte op dat er geen bewijs is dat de onbevoegde partij toegang heeft gekregen tot andere SEC-systemen, gegevens of andere sociale media-accounts.

Ondanks het nalaten van 2FA, ‘’neemt de SEC haar verplichtingen op het gebied van cyberbeveiliging serieus,” aldus Gensler. Volgens de verklaring zijn commissiemedewerkers momenteel bezig met het evalueren van de impact van dit incident op het agentschap, investeerders en de markt.

Afsluitend verklaarde Gensler dat de toezichthouder in samenwerking met het U.S. Federal Bureau of Investigation (FBI), het interne Office of Inspector General en het Department of Homeland Security werkt aan het opsporen van de daders achter het frauduleuze X-bericht.

Advertentie

Bitcoin prijsvolatiliteit

De inbreuk van het X-account van de SEC bracht flinke volatiliteit teweeg in de bitcoin koers, wat tot een vloedgolf aan liquidaties zorgde. Na een grote koerssprong tot zo’n 48.000 dollar crashte de koers in een mum van tijd tot onder de 45.000 dollar.

Ook de afgelopen dagen  hebben de verkopers de leiding genomen in de markt. Donderdag steeg de koers nog tot een absolute piek van grofweg 49.000 dollar, maar sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Sinds gisteravond beweegt de koers al onder de 43.000 dollar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie