Erik Juffermans Erik Juffermans
14/10/2023 09:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 15:56

Bitcoin ETF is al ingesprijsd in de BTC koers, zegt Coinbase

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF is al ingesprijsd in de BTC koers, zegt Coinbase

Foto: Tada Images/Shutterstock

De laatste maanden staat nieuws over een potentiële Bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF) centraal in de crypte wereld. De verwachting is dat de lancering van een dergelijk beursfonds een grote katalysator voor de bitcoin koers kan zijn. Volgens een rapport van de grote Amerikaanse crypto beurs Coinbase ligt dit echter genuanceerder:  de goedkeuring van een spot bitcoin-ETF is al gedeeltelijk opgenomen in de prijs.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Potentiële bitcoin ETF lancering zit al in de prijs

Waardes in financiële markten hangen ten alle tijde af van onder andere sentiment en nieuws. Zo ook de koers van bitcoin. Coinbase meent dat de recentelijke relatief sterke koers van bitcoin vergeleken met andere cryptomunten te maken heeft met de mogelijke komst van een bitcoin-ETF.

“We denken dat de divergentie tussen bitcoin en andere tokens aantoont dat de potentiële goedkeuring van één of meerdere bitcoin spot ETF’s al gedeeltelijk is opgenomen in de prijs. Dat maakt het onduidelijker hoe goed bitcoin het zou kunnen doen als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een gunstig besluit neemt.”

Aldus David Duong, hoofd van institutioneel onderzoek bij Coinbase. Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, diende in juni diens aanvraag voor een spot bitcoin-ETF in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Sindsdien steeg de BTC koers met ongeveer 8 procent. De koers van bijvoorbeeld ethereum (ETH) daarentegen daalde sinds juni met ongeveer 7,5 procent.

Institutionele instroom in BTC zal geleidelijk gaan

Dat de lancering van een spot bitcoin-ETF de prijs meteen omhoog zal katapulteren is ook zeker geen garantie, denkt Coinbase. Dergelijke prijsstijgingen kosten tijd, en zullen niet van de een op de andere dag gebeuren.

“Wanneer er meerdere ETF goedkeuringen plaatsvinden kan dit zeker tot een significante netto instroom leiden. Maar dit kost tijd, terwijl markten vaak ongeduldig zijn.”

Aldus Duong. Ter vergelijking kijkt Coinbase naar het goud-ETF van SPDR dat in 2004 werd gelanceerd. De eerste maanden na de lancering bedroeg de instroom $1,85 miljard. Een jaar later was de totale instroom in het fonds $4,85 miljard.

Coinbase concludeert dus dat de huidige koers van bitcoin al gedeeltelijk een goedkeuring van een bitcoin ETF heeft verrekend. En mocht er een lancering komen, dan zal de instroom van institutioneel geld geleidelijk gaan.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie