Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
01/01/2024 18:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2024 17:54

‘Bitcoin ETF lancering zal niet het effect hebben wat iedereen hoopt’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Bitcoin ETF lancering zal niet het effect hebben wat iedereen hoopt'

Foto: Hi my name is Jacco/Shutterstock

De komst van een bitcoin (BTC) Spot Exchange Traded Fund (ETF) wordt flink geanticipeerd door de crypto community. Beleggers hopen namelijk dat goedkeuring van het fonds op de Amerikaanse beurzen ervoor kan zorgen dat er veel institutioneel vermogen naar de cryptocurrency markt stroomt. Dit kan resulteren in explosieve stijgingen in de koersen.

Volgens een adviseur bij VanEck, een van de grote vermogensbeheerders die een Bitcoin fonds aanvraag heeft uitstaan, kunnen de prijs prestaties op de korte termijn tegenvallen. 

Bitcoin en olieprijzen reageren extreem volatiel op geopolitieke spanningen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Impact van ETF op BTC koers kan op korte termijn tegenvallen

De BTC koers kende een goede afsluiting van het jaar. Investeerders hebben hun zinnen gezet op een goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF in januari van dit jaar. Het resultaat is dat de bitcoin prijs sinds oktober flink is gaan stijgen, van $27.000 tot een huidige waarde van $42.600.

Dit komt neer op een prijsstijging van maar liefst 57%. Daarmee lijkt de markt de komst van het fonds al ingeprijsd te hebben. Dat de markt de verdiensten van een Spot ETF al ingeprijsd heeft, kan mogelijk een teken zijn dat er op de korte termijn een BTC correctie kan optreden, zo licht VanEck adviseur Gabor Gurbacs verder toe op social media platform X.

Volgens de adviseur wordt de impact van de BTC Spot ETF op de korte termijn flink overschat. Gurbacs verwacht slechts enkele honderden miljoen dollars aan kapitaalinstroom, die grotendeels al in de markt zaten. Gecombineerd met het feit dat grote verdiensten al zijn ingeprijsd is een correctie waarschijnlijk volgens de VanEck adviseur. 

Advertentie

Lange termijn verdiensten BTC Spot ETF worden onderschat

Verder voorziet Gurbacs dat beleggers juist de lange termijn verdiensten van het veelbesproken fonds onderschatten. Over een lange tijd kunnen er vele miljarden dollars naar de crypto markt stromen wat tot biljoenen dollars in waarde kan leiden. Hier legt de adviseur ook een vergelijking met goud, de edelmetaal wist gigantisch in prijs te stijgen nadat er een goud ETF werd gelanceerd in 2004.

Een ons aan goud steeg in 8 jaar tijd van $400 naar $1.800 en resulteerde ervoor dat er $8 miljard aan marktwaarde werd toegevoegd aan het edelmetaal. Een vergelijkbaar scenario kan optreden voor bitcoin, zo verwacht Gurbac.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie