Ivo Melchers Ivo Melchers
26/01/2024 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 11:36

Bitcoin ETF leegloop is ‘achter ons’, volgens bankgigant JPMorgan

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF leegloop is 'achter ons', volgens bankgigant JPMorgan

Foto: Wittybear/Shutterstock

Sinds de lancering van bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) is de leegloop bij Grayscale’s fonds een veelbesproken onderwerp. Terwijl de andere negen beursfondsen gigantische hoeveelheden bitcoins verzamelen, slinkt het bezit van Grayscale elke dag. Volgens analisten van de Amerikaanse bankgigant JPMorgan is de ergste uitstroom inmiddels achter ons, wat de druk op de bitcoin koers kan verminderen.

Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

BTC uitstroom ten einde?

Analisten van JPMorgan, onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou, deelden gisteren hun visie over Grayscale’s ETF-leegloop in een onderzoeksrapport, ingezien door CoinDesk.

Vóór de massa-goedkeuring van bitcoin spot ETF’s was GBTC al een regulier trustfonds. Sinds de conversie hebben investeerders massaal hun aandelen verkocht. Dit kan deels worden verklaard door de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert.

Ook kunnen veel investeerders hun aandelen met winst verkopen en liquideert de failliete crypto exchange FTX zijn positie in het fonds.

Sinds de conversie heeft al meer dan 106 duizend BTC het fonds verlaten.

De analisten voorspelden eerder dat het fonds een uitstroom van 3 miljard dollar zal doormaken, maar deze staat nu al gelijk aan 4,3 miljard dollar.

“Gezien er al $4,3 miljard is teruggetrokken uit GBTC, concluderen we dat de winstneming van GBTC grotendeels al heeft plaatsgevonden,” schreven de analisten. Ze voegden eraan toe dat “dit zou suggereren dat het grootste deel van de neerwaartse druk op bitcoin vanuit dat kanaal grotendeels achter ons ligt.”

Bovendien beschouwen de analisten de spot bitcoin ETF’s van BlackRock en Fidelity als “opkomende concurrenten” voor GBTC, gezien hun respectieve activa onder beheer van 1,9 miljard en 1,8 miljard dollar.

Advertentie

Slechtste dag voor bitcoin ETF’s

Terwijl de analisten van JPMorgan hoopvol zijn, kon je vanmorgen lezen dat woensdag de slechtste dag was tot dusver voor alle bitcoin ETF’s tezamen.

De netto-uitstroom voor alle ETF’s kwam gisteren namelijk op 158 miljoen dollar op. Dit markeert de grootste uitstroom in een enkele dag, grotendeels gedreven door een mindere instroom bij de negen nieuw gelanceerde fondsen. Tegelijkertijd remt de uitstroom bij GBTC eindelijk af.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie