Timo Bult Timo Bult
25/02/2024 21:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2024 15:36

Bitcoin ETF’s bereiken gigantische mijlpaal, maar onzekerheid blijft

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De elfde Bitcoin ETF maakt eindelijk zijn entree met uniek product

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

De ogen binnen de crypto-industrie zijn nog altijd gericht op de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot beursfondsen (ETF’s). De fondsen blijken namelijk een enorm succes te zijn, wat positief is voor het sentiment omtrent de crypto.

De 11 bitcoin ETF’s bereikten deze week uiteindelijk een gigantische mijlpaal. Sinds de goedkeuring werden tientallen miljarden dollars aan aandelen van de fondsen verhandeld.

Einde in zicht voor Grayscale’s bitcoin ETF-uitstromen, volgens CEO
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin beursfondsen blijken populair

Volgens data van The Block blijkt dat het totale handelsvolume sinds dat de bitcoin beursfondsen werden goedgekeurd, door de $50 miljard is gebroken. Een mijlpaal die het succes van de fondsen onderstreept.

Het niveau van $50 miljard aan total handelsvolume werd bereikt in slechts zes weken tijd.

Niet al dit handelsvolume is overigens positief. Grayscale’s GBTC fonds stroomt namelijk al sinds zijn goedkeuring leeg. Dat komt onder andere omdat dat fonds, wat eerder nog een gesloten fonds was, duurder is dan zijn concurrenten.

Dat zorgt ervoor dat veel investeerders hun aandelen in dat fonds verkopen. Op 11 januari had GBTC nog een marktaandeel van meer dan 50%. Sindsdien is dat gekrompen tot 28,6%.

‘S Werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, profiteert daar het meeste van. Het marktaandeel van dat fonds steeg van 22% naar 37%.

Desalniettemin blijft GBTC veruit de grootste. Dit kan enige onzekerheid veroorzaken op de markt, juist omdat GBTC waarschijnlijk leeg zal blijven stromen. De leegstroom veroorzaakt een flinke druk op de bitcoin koers doordat er nog altijd veel bitcoins verkocht kunnen worden.

De hoeveelheid bitcoin die elk ETF nu in beheer heeft. Bron: The Block Data.
Advertentie

Gevallen cryptoreuzen verkopen BTC

Het zijn overigens niet alleen de hoge kosten die problemen veroorzaken voor GBTC. Ook de verkoop door failliete cryptopartijen veroorzaken kopzorgen.

Vorige week was nog te lezen dat het gevallen cryptoleenplatform Genesis $1,6 miljard aan GBTC aandelen van de hand mag doen.

Ook de failliete crypto exchange FTX verkocht grote hoeveelheden GBTC aandelen om schade bij schuldeisers te kunnen vergoeden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie