Ivo Melchers Ivo Melchers
11/06/2024 14:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2024 12:57

Bitcoin ETF’s breken recordtrend met uitstroom, inflatiezorgen groeien

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Heeft Bitcoin zijn bodem bereikt? Economische data toont hoopvol beeld

Foto: crystal51/Shutterstock

De spanning voor verse inflatiedata uit de Verenigde Staten lijkt met de dag toe te nemen. De onrust onder investeerders stijgt en dat wordt nu ook weerspiegelt in de resultaten van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Na een recordreeks van 19 handelsdagen met instromen hebben de fondsen gisteren weer een teleurstellende uitstroom gezien. Tegelijkertijd kleurt ook de bitcoin koers donkerrood.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF’s kleuren weer rood

De indrukwekkende reeks van de bitcoin-fondsen is gestuit. De spannende dagen die in het verschiet liggen hebben het uitstekende momentum van de afgelopen weken de kop ingedrukt.

Gisteren werd er voor het eerst sinds 13 mei weer meer geld uit de fondsen gehaald dan dat er werd ingelegd. Alle fondsen tezamen zagen een gecombineerde netto-uitstroom van $64,5 miljoen, zo laten data van Farside Investors zien.

Grayscale’s GBTC-fonds zag het meeste kapitaal verdwijnen, met een uitstroom van $39,5 miljoen. Uitsluitend BlackRock en Bitwise eindigden de dag in het groen, met nipte instromen van respectievelijk $6,3 miljoen en $7,6 miljoen.

De uitstroom komt nadat de fondsen vorige week nog een van hun beste weken sinds de lancering beleefden. In totaal verwelkomden de fondsen vorige week maar liefst $1,83 miljard, wat het equivalent is van 2 maanden aan nieuw geproduceerde bitcoins.

Het sentiment op de cryptomarkt heeft sinds afgelopen vrijdag een flinke ommezwaai gemaakt. Vrijdagmiddag stortte de koers in tot tot grofweg $69.000, waar het in de daaropvolgende dagen stabiliseerde. Vannacht heeft een nieuwe crash de koers echter teruggebracht tot het kritieke steunniveau van $67.000.

Advertentie

Crypto-angst dankzij drukke economische agenda

De angst lijkt voornamelijk te worden veroorzaakt door de aankomende publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Morgen zal de populaire inflatiemetriek worden vrijgegeven, en investeerders lijken te vrezen voor een teleurstelling.

De CPI is dit jaar veelal hoger uitgekomen dan verwacht, wat vaak een negatieve reactie in de bitcoin koers teweeg heeft gebracht. Vorige maand schoot BTC echter hard de lucht in nadat de data lager binnenkwam dan verwacht, wat het vertrouwen in snellere renteverlagingen een boost gaf.

Morgen zal de Amerikaanse centrale bank tevens met een nieuw rentebesluit komen. Hoewel het vrij zeker lijkt dat er geen verandering in het huidige tarief van 5,25% – 5,50% zal komen, wacht men in spanning af op de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell die volgt op het besluit.

Het is niet de eerste keer dat bitcoin in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit onderuit gaat. De afgelopen drie keer daalde de bitcoin koers steeds met ongeveer 10% in aanloop naar de vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC). Iedere keer werd het rentebesluit bovendien gevolgd met een nieuwe opwaartse beweging. Echter biedt dit natuurlijk geen garantie dat dit wederom staat te gebeuren, maar het is allerminst interessant.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie