Kevin Schijven Kevin Schijven
08/02/2024 10:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/02/2024 10:46

Bitcoin ETF’s leven weer op, dagelijks volume passeert de $1 miljard

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF’s leven weer op, dagelijkse volume passeert de $1 miljard

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De nieuwe Amerikaanse bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) zagen kort na de lancering een fors hoog volume, maar dit nam de laatste tijd steeds verder af.

Althans tot gisteren, toen zagen de nieuwe bitcoin beursfondsen juist weer een flinke toename in het volume.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Volume bitcoin ETF’s passeert $1 miljard

Op 7 februari bereikten de bitcoin-ETF’s een totaal volume van meer dan $1 miljard. Het fonds van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, nam, zoals verwacht, de leiding.

De BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) behaalde op 7 februari een volume van $341,2 miljoen. Het is een “grote volume dag” voor IBIT, meldt ETF-expert James Seyffart van Bloomberg.

Op de tweede plek volgt het enorme fonds van Grayscale. De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) behaalde gisteren een volume van $296,5 miljoen. Dit was echter vooral een uitstroom.

Op de derde plek komt, zoals verwacht, het fonds van Fidelity uit. De Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) had gisteren een volume van $200 miljoen.

Alle overige bitcoin-ETF’s behaalden gezamenlijk echter maar een volume van $188 miljoen. Samen met de bovenstaande drie ETF’s kwam het totale volume voor bitcoin-ETF op 7 februari iets boven $1 miljard uit.

Advertentie

Bitcoin ETF’s bezitten al bijna zoveel BTC als MicroStrategy

Desondanks geeft Seyffart echter toe dat het overschrijden van de $1 miljard niet zo bijzonder is. Alhoewel het een toename is ten opzichte van de dagen ervoor, is het alsnog ver onder het volume van de eerste weken.

Dat gezegd hebbende, ligt momenteel de netto instroom in de nieuwe ETF’s hoger dan de uitstroom van het bitcoin beursfonds van Grayscale.

Het bitcoin fonds van Grayscale, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), bestond al voordat het in een ETF werd omgezet. Sinds het een ETF is, ziet het fonds voornamelijk een grote netto uitstroom en dat drukt de bitcoin koers.

Inmiddels ligt de netto instroom al voor de negende dag op rij hoger dan de netto uitstroom voor alle bitcoin-ETF’s.

Ongeveer $80 miljoen stroomde gisteren uit het Grayscale fonds terwijl ongeveer $220 miljoen de andere fondsen instroomde. Dat betekent dat de netto instroom gisteren op ongeveer $140 miljoen uitkwam.

Inmiddels bezitten de bitcoin-ETF’s gezamenlijk ongeveer 187.000 BTC. Ze komen daarmee snel in de buurt van de enorme pot van MicroStrategy. Onlangs kondigde MicroStrategy aan dat het nu 190.000 BTC bezit, ter waarde van meer dan $8 miljard.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie