Thom Derks Thom Derks
27/12/2023 09:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/12/2023 09:30

Bitcoin gaat in 2024 een historisch jaar meemaken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in

Foto: R.Danyliuk/Shutterstock

Het jaar 2024 belooft een historisch jaar te worden voor de bitcoin koers en de rest van de financiële markt. Waarom? In de eerste plaats natuurlijk omdat het erop lijkt dat de Spot bitcoin ETFs in Amerika op het punt van lanceren staan en de volgende bitcoin halving (april 2024) nadert. Maar ook vanwege de bijzondere macro-economische ontwikkelingen die we momenteel zien.

In deze macro-update wil ik die economische ontwikkelingen onder de loep nemen en bespreken wat die in potentie betekenen voor de bitcoin koers.

Waar staat de bitcoin koers tijdens de volgende halving in 2028?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Historisch jaar in aantocht voor bitcoin?

Wat we momenteel zien is dat de markt aangeeft 7 tot 9 renteverlagingen te verwachten van de Amerikaanse centrale bank. Dat is bijzonder, omdat de Amerikaanse centrale bank zelf aangeeft slechts 3 renteverhogingen te verwachten.

Afbeelding
Bron: Zerohedge

De bovenstaande grafiek toont hoe bijzonder deze ontwikkeling is. Nog nooit in de geschiedenis zijn de verwachtingen van de markt zo snel en zo diep omgeslagen als we de afgelopen twee maanden hebben gezien.

Vanaf 1 november is de markt een extra 1,40 procent aan renteverlagingen gaan inprijzen van de Amerikaanse centrale bank. Met andere woorden, we kunnen komend jaar ~5,5 extra renteverlagingen verwachten volgens de markt.

Deze verandering of omslag is dan ook groter dan die we in 2008 zagen tijdens de wereldwijde financiële crisis.

Advertentie

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

In theorie is het heel bullish voor de bitcoin koers als de rente met die extra 1,40 procent daalt in 2024. We moeten daar echter wel een kanttekening bij plaatsen.

Die renteverlagingen komen er alleen als de inflatie terugzakt naar de gewenste 2,0 procent of als we alsnog een recessie krijgen. Vergeet niet dat we vanaf maart 2022 de meest agressieve rentecampagne ooit hebben gezien van de Amerikaanse centrale bank.

Wat dat betreft is het niet ondenkbaar dat we alsnog een recessie krijgen en dat die mogelijkheid de reden is dat de markt momenteel inzet op deze agressieve renteverlagingen. Een potentiële recessie zou flink roet in het eten kunnen gooien voor het verloop van bitcoin. Voor de bitcoin koers is het dan ook te hopen dat die recessie niet komt, want met de Spot Bitcoin ETF en de halving zou het een fantastisch jaar kunnen worden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie