Thom Derks Thom Derks
16/04/2024 08:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2024 07:16

Bitcoin, goud en zilver krabbelen op na extreem volatiel oorlogsweekend

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin houdt stand, maar 50% van Amerikaanse staten zit in recessie

Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock

Dit weekend kregen we plotseling het nieuws dat Iran besloot om Israël aan te vallen met drones. Opvallend genoeg schoten goud, zilver en bitcoin omlaag als reactie op dat nieuws. Met name goud wordt door veel handelaren gezien als een “veilige haven” in tijden van economische tegenspoed. Inmiddels zijn zowel goud, bitcoin als zilver weer een beetje hersteld van de ellende van het afgelopen weekend, maar het roept wel vragen op.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Is bitcoin wel een veilige haven?

De eerste vraag die wij moeten beantwoorden gaat natuurlijk over de status van bitcoin op het financiële wereldtoneel. Is bitcoin wel een veilige haven in tijden van economische tegenspoed of is het vooral een spons voor de monetaire inflatie die we in de Westerse wereld zien opkomen.

Net als bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne viel de bitcoin koers naar beneden na de drone-aanval van Iran op Israël. Dat is niet de reactie die je verwacht van een veilige haven.

Een veilige haven is immers een asset die nergens direct mee verbonden is. Zelfs als het financiële systeem compleet in elkaar klapt, dan bestaat bitcoin nog. Dat zou de digitale munt in theorie tot een veilige haven kunnen maken.

In werkelijkheid blijkt echter steeds vaker dat bitcoin vooral als een risico-asset handelt. Dat wil zeggen dat investeerders bitcoin vooral behandelen als een soort populair tech-aandeel. Bitcoin stijgt zolang de economie goed presteert, maar zodra het tegenzit krijgt de digitale munt het moeilijk.

Advertentie

Waarom stijgt bitcoin dan?

Bitcoin lijkt op dit moment vooral een investering voor mensen die geen vertrouwen hebben in het vermogen van Westerse overheden om hun schulden ooit nog terug te betalen.

Amerika kent bijvoorbeeld een staatsschuld van bijna 35 biljoen dollar en betaalt op jaarbasis meer dan 1 biljoen dollar aan rentekosten.

Na de hoge inflatiescores voor Q1 2024 is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente nog lang op dit verhoogde niveau houdt. Daardoor moet Amerika een steeds groter deel van zijn schulden oversluiten op die hogere rentes, waardoor de rentekosten verder oplopen, de begrotingstekorten stijgen en de schulden groeien.

Amerika lijkt hiermee in een vicieuze cirkel te zitten die op de lange termijn heel schadelijk is voor de Amerikaanse dollar en daardoor bitcoin, goud en andere assets met een natuurlijke schaarste aantrekkelijk maakt voor investeerders.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie