Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
01/03/2024 18:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2024 15:48

Bitcoin handelsactiviteit neemt af in het weekend, hoe komt dit?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin handelsactiviteit neemt af in het weekend, hoe komt dit?

Foto: Mumemories/Shutterstock

Het bitcoin (BTC) handelsvolume vertoont in weekenden een aanzienlijke daling als gevolg van de opkomst van traditionele financiële instellingen en spot Exchange-Traded Funds (ETF’s).

Volgens data van blockchain analyse platform Kaik begon deze trend al in 2018. Het kreeg echter een extra impuls na de introductie van spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten begin januari.

Bitcoin wordt meer waard dan goud, zegt cryptobull Pompliano
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Daling in bitcoin’s weekendhandel en liquiditeit

Tussen 2018 en 2021 vond ongeveer een kwart van het BTC-handelsvolume tijdens het weekend plaats. In 2024 is dit cijfer gedaald tot slechts 13 procent. Deze afname in weekendhandel wijst op verslechterde liquiditeitsomstandigheden, wat mogelijk is veroorzaakt door een toename van institutionele participatie en een verslechtering van de marktinfrastructuur.

Het beheer van liquiditeit in het weekend vormt altijd al een uitdaging voor exchanges, vanwege een “mismatch tussen de openingstijden van traditionele financiële instellingen en de behoeften van grote cryptohandelaren en marktmakers,” aldus Kaiko.

Advertentie

Amerikaanse beurzen vs. offshore beurzen

De sluiting van diverse crypto vriendelijke banken in de Verenigde Staten was volgens Kaiko een directe aanwijzing voor de afnemende liquiditeit in het weekend. Zowel Amerikaanse als offshore crypto exchanges zagen een daling in de weekendhandel.

Toch bleef de handel in het weekend iets hoger op offshore exchanges zoals Binance, HTX, OKX, Bybit en Upbit, waar weekendtransacties 15 procent van het totale volume vertegenwoordigden, vergeleken met 11 procent op Amerikaanse beurzen zoals Coinbase, Kraken en Bitstamp.

Het onderzoeksbureau merkte op dat tijdens weekenden “slechtere liquiditeitsomstandigheden” werden waargenomen op de in de VS gevestigde Coinbase in vergelijking met Binance, waarbij de handelskosten op Coinbase zijn gestegen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. De handelskosten op Binance zijn daarentegen gedaald.

Dit is waarom de bitcoin koers vandaag 4% gedaald is
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF en toename liquiditeit

Sinds de lancering van spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten is de liquiditeit van BTC aanzienlijk verbeterd. Echter, er zijn maar weinig overdrachten geweest tussen de aanbieders van deze ETF’s en de beurzen gedurende weekendperiodes. Kaiko concludeerde dat deze kloof waarschijnlijk zal toenemen naarmate de aanbieders van ETF’s hun BTC-bezit blijven uitbreiden.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie