Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
05/12/2023 10:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/12/2023 14:58

Bitcoin heerst als absolute favoriet van institutionele beleggers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin heerst als absolute favoriet van institutionele beleggers

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Bitcoin (BTC) wordt steeds populairder onder institutionele beleggers. Het blijkt uit een onderzoek van crypto exchange ByBit. De verwachtingen zijn met name hooggespannen voor een spot exchange traded fund (ETF) dat steeds dichterbij lijkt te komen. Andere altcoins zoals ethereum (ETH) zijn een stuk minder in trek.

“Bitcoin koers stijgt door maar één reden: te weinig aanbod”
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Voorkeur naar bitcoin

Uit het rapport van ByBit blijkt dat institutionele beleggers in de afgelopen drie kwartalen van 2023 hun BTC bezit hebben verdubbeld. Tegen september 2023 bestond de helft van de activa van institutionele handelaren uit bitcoin. Na een periode waarin de markt erg bearish was, gedurende de crash van exchange FTX, is er weer een heropleving nadat grote vermogensbeheerders zoals BlackRock bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hebben aangeklopt voor een ETF-aanvraag.

Opvallend genoeg komt uit het rapport naar voren dat retail-handelaren een lager percentage van hun bezit in BTC hebben zitten. Niet gek want individuele beleggers hebben vaak niet dezelfde middelen of toegang tot informatie als institutionele handelaren.

Een andere belangrijke factor voor het verschil die wordt genoemd is de hogere hefboomwerking. Retail-investeerders zijn vaak bereid om meer risico’s te lopen en maken daarvoor gebruik van hogere hefboomniveaus om te proberen snel winst te maken. Dit kan hen ook kwetsbaarder maken voor grote verliezen, vooral in volatiele markten zoals die van cryptocurrencies.

Advertentie

Institutionele twijfel over altcoins

Over het algemeen zijn institutionele handelaren en whales sceptisch over altcoins. Er is een algemene afname in altcoin-bezit onder handelaren waargenomen, met name vanaf augustus. Dit wijst op een voorzichtige houding ten opzichte van deze meer volatiele activa. Zo is het ethereum-bezit onder deze groep over het algemeen afgenomen sinds de Shapella upgrade, met uitzondering van een stijging onder institutionele handelaren in september te midden van een positieve cryptomarkt en het nieuws over ETF’s.

Over het algemeen lijkt de strategie van institutionele beleggers zijn vruchten af te werpen. De prijs van Bitcoin is dit jaar jaar met ongeveer 140 procent gestegen, terwijl ETH met 87 procent is gestegen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie