Kevin Schijven Kevin Schijven
23/01/2024 19:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2024 18:17

Bitcoin indicator die rally van eind 2023 signaleerde, slaat nu om

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin experts delen nieuwe koersverwachting na heftige daling

Foto: Westlight/Shutterstock

Bitcoin (BTC) presteert sinds de goedkeuring van de eerste spot bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in de VS een stuk slechter dan verwacht.

Als het aan deze indicator ligt, zou de markt wellicht nog meer slecht nieuws tegemoet kunnen zien.

Positief voor bitcoin: markt gokt op agressieve renteverlagingen VS
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin en de Guppy Multiple Moving Average indicator

We hebben het dan over de zogeheten Guppy Multiple Moving Average indicator. Deze indicator, ontwikkeld door de Australier Daryl Guppy, is gebaseerd op verschillende exponential moving averages (EMA’s), oftewel exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Het verdeeld deze voortschrijdende gemiddelden in twee categorieën, een voor de korte termijn en een voor de lange termijn. De korte termijn EMA’s worden doorgaans groen gekleurd en de lange termijn EMA’s rood op de koersgrafiek.

Wanneer de groene band van lijnen de rode doorkruisen, dan is dit vaak een teken van een algemene opwaartse trend die in versnelling komt. De gemiddelde prijsstijging verloopt dan immers sneller op de korte termijn dan op de lange termijn.

Een duidelijk voorbeeld hiervan zagen we in oktober 2023 plaatsvinden, rond de tijd dat de markt in beweging kwam en veel koersen flink stegen. Bitcoin lag nog rond de $28.000 en de groene lijnen doorkruisten de rode lijnen. Vervolgens steeg bitcoin met 75% en piekte op $49.000 kort na de ETF goedkeuring.

Advertentie

Populaire bitcoin indicator slaat om naar bearish trend

Nu slaat deze indicator echter om, zoals te zien is in de grafiek van analist Stefano Gianti. Dat betekent dat de groene lijnen weer onder de rode lijnen uitkomen. Dit wordt gezien als een verschuiving van het momentum van bullish naar bearish.

De indicator suggereert daarom dat we mogelijk een bearish trend in de bitcoin koers tegemoet gaan.

De Guppy indicator is een populaire analysemethode onder handelaren die de aandacht trekt op de crypto markt. In 2020 en 2021 liet het ook een bearish kruising zien die vervolgens leidde tot flinke prijsdalingen. Het is daarom begrijpelijk dat deze indicator goed in de gaten wordt gehouden.

Dat gezegd hebbende, zijn dit soort indicatoren geen waarzeggers. Het is ook gebaseerd op de gemiddelden van de historische trend, wat betekent dat er een vertraging inzit.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie