Ivo Melchers Ivo Melchers
25/10/2023 14:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2023 14:16

Bitcoin investeerders opgelet: crypto sentiment bereikt 2-jarige piek

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Sentiment zakt voor BTC halving, AI supermunt goedgekeurd

Foto: Sashkin/Shutterstock

De recente bitcoin (BTC) prijsexplosie heeft een significante verschuiving teweeg gebracht bij de gemoedstoestand van investeerders. De welbekende Fear & Greed Index, een belangrijke indicator voor het marktsentiment, is net als bitcoin in een rechte lijn omhoog geschoten. Het staat momenteel zelfs op de hoogste waarde in 2 jaar tijd. Moeten we ons wellicht klaarmaken voor een correctie?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin Fear & Greed Index bereikt piek

De Fear & Greed Index verzamelt en weegt gegevens van zes belangrijke prestatie-indicatoren voor de markt – volatiliteit (25 procent), marktmomentum en-volume (25 procent), sociale media (15 procent), enquêtes (15 procent), bitcoin-dominantie (10 procent) en Google Trends (10 procent) – om elke dag het marktsentiment een score te geven van tussen de 0 en 100. 0 is het uiterste wat betreft extreme angst en 100 duidt op een maximale score van extreme hebzucht.

De Bitcoin Fear & Greed Index bevindt zich momenteel op een score van 72. Dit valt nog net binnen de grenzen van ‘hebzucht’, ofwel ‘greed’. Een score van ten minste 75 valt namelijk onder de categorie ‘extreme hebzucht’. Aan de andere kant zou een score tussen de 25 en 49 een angstig sentiment impliceren en een score onder de 25 zou een staat van ‘extreme angst’ betekenen.

14 november 2021 is de laatste keer dat de index een score van ten minste 72 had. Dit was slechts 4 dagen nadat bitcoin zijn all-time high van vlak boven de 69.000 dollar had neergezet. Om precies te zijn stond de index die dag gelijk aan 74.

Gedurende 2022 bewoog de index grotendeels in de onderste regionen met een dieptepunt van 7 dat op 16 juni, na de ineenstorting van het Terra-ecosysteem, werd bereikt. Nog nooit eerder in de gehele geschiedenis stond de index zó laag.

BTC correctie op komst?

De huidige piek in marktsentiment is volledig te danken aan de hype voor de mogelijke verwelkoming van een bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF). Het geloof in een dergelijk beursfonds staat op een absoluut hoogtepunt en dat heeft de bitcoin koers, en logischerwijs ook de Fear & Greed Index, flink omhoog gekrikt.

Met de uitspraak van investeringslegende Warren Buffet in het achterhoofd, ‘be fearful when others are greedy, and be greedy when others are fearful’, zou een koerscorrectie geen verrassing zijn.

Echter laat de geschiedenis van de index ook zien dat hogere niveaus van hebzucht bereikt kunnen worden. Mochten er meer positieve ontwikkelingen in de de race voor een bitcoin spot-ETF komen, dan kunnen we nog een significante stijging in de index én de koers verwachten. Een goedkeuring zou vanzelfsprekend het meest positieve scenario zijn wat dat betreft.

Onthoud dat het sentiment in een zeer rap tempo om kan slaan. Zo stond de index halverwege september nog op een dieptepunt van 30.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie