Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Volgens economen van de New York Federal Reserve, de centrale bank in New York, zijn bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies “gewoon een ander voorbeeld van fiatvaluta.” Dat melden de auteurs in een blogartikel genaamd “Bitcoin Is Not a New Type of Money,” gepubliceerd op 18 juni.
Bitcoin, en meer in het algemeen cryptocurrencies, worden vaak beschreven als een nieuw soort geld. In dit artikel stellen we dat dit een misvatting is. Bitcoin is misschien geld, maar het is geen nieuw soort geld.
Bitcoin is geen nieuwe geldklasse, het is een nieuw type ruilmechanisme en dit type ruilmechanisme kan een verscheidenheid aan geldsoorten ondersteunen, evenals andere soorten activa.
Aldus Michael Lee, econoom bij de Research and Statistics Group van de Federal Reserve Bank of New York, en Antoine Martin, vice-president van de Research and Statistics Group. De twee beargumenteren dat de definitie van fiat is dat het om objecten gaat die intrinsiek waardeloos zijn, en waarvan de waarde voortvloeit uit de overtuiging dat het geruild kan worden voor goederen.
Het artikel valt niet goed in de smaak bij de bitcoin community en wordt zwaar bekritiseerd op Twitter. Nic Carter, partner bij Castle Island Ventures en medeoprichter van Coin Metrics, noemt het argument “krankzinnig.” Hij zegt dat de ze de definitie van fiat aanpassen aan hun verhaal:
reminder:
fiat means ‘by decree’. no one is decreeing or insisting that bitcoin be worth anything. no one is enforcing its value at the point of a gun.
I know we’re in a post structuralist era where the meaning of words doesn’t matter, but cmon. Do better.
— nic “bankful” carter (@nic__carter) June 19, 2020
Oké, dit is dus krankzinnig. Aangezien andere Fed-filialen intelligent over dit onderwerp hun mening hebben gegeven, ben ik nogal geschokt om dit niveau van onwetendheid, verkeerde classificatie en taalgebruik van de NY Fed te zien.
Ter herinnering: fiat betekent ‘bij decreet’. Niemand besluit of dringt erop aan dat bitcoin iets waard is. niemand dwingt zijn waarde af onder dwang.
Ik weet dat we ons in een poststructuralistisch tijdperk bevinden waarin de betekenis van woorden er niet toe doet, maar kom op.