Kevin Schijven Kevin Schijven
20/06/2020 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2020 13:01

Bitcoin is niet een nieuwe vorm van geld, maar gewoon fiatvaluta, beweert New York Fed

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin is niet een nieuwe vorm van geld, maar gewoon fiatvaluta, beweert New York Fed

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Volgens economen van de New York Federal Reserve, de centrale bank in New York, zijn bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies “gewoon een ander voorbeeld van fiatvaluta.” Dat melden de auteurs in een blogartikel genaamd “Bitcoin Is Not a New Type of Money,” gepubliceerd op 18 juni.

Bitcoin, en meer in het algemeen cryptocurrencies, worden vaak beschreven als een nieuw soort geld. In dit artikel stellen we dat dit een misvatting is. Bitcoin is misschien geld, maar het is geen nieuw soort geld.

Bitcoin is geen nieuwe geldklasse, het is een nieuw type ruilmechanisme en dit type ruilmechanisme kan een verscheidenheid aan geldsoorten ondersteunen, evenals andere soorten activa.

Aldus Michael Lee, econoom bij de Research and Statistics Group van de Federal Reserve Bank of New York, en Antoine Martin, vice-president van de Research and Statistics Group. De twee beargumenteren dat de definitie van fiat is dat het om objecten gaat die intrinsiek waardeloos zijn, en waarvan de waarde voortvloeit uit de overtuiging dat het geruild kan worden voor goederen.
Het artikel valt niet goed in de smaak bij de bitcoin community en wordt zwaar bekritiseerd op Twitter. Nic Carter, partner bij Castle Island Ventures en medeoprichter van Coin Metrics, noemt het argument “krankzinnig.”  Hij zegt dat de ze de definitie van fiat aanpassen aan hun verhaal:

Oké, dit is dus krankzinnig. Aangezien andere Fed-filialen intelligent over dit onderwerp hun mening hebben gegeven, ben ik nogal geschokt om dit niveau van onwetendheid, verkeerde classificatie en taalgebruik van de NY Fed te zien.

Ter herinnering: fiat betekent ‘bij decreet’. Niemand besluit of dringt erop aan dat bitcoin iets waard is. niemand dwingt zijn waarde af onder dwang.

Ik weet dat we ons in een poststructuralistisch tijdperk bevinden waarin de betekenis van woorden er niet toe doet, maar kom op.

 

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie