Ivo Melchers Ivo Melchers
13/10/2023 11:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 09:21

Bitcoin jubileum: eerste transactie levert nu miljoenenfortuin op

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin jubileum: eerste transactie levert nu miljoenenfortuin op

Foto: Buherchuk Bohdan/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de allereerste cryptomunt en kent dan ook de rijkste geschiedenis. Terwijl de meeste altcoins pas enkele jaren in leven zijn, bestaat bitcoin al sinds 2009. De koers is sinds het ontstaan een gigantisch aantal keer over de kop gegaan, waardoor de transacties uit de begindagen nu van ongekend formaat zouden zijn. Zo ook de allereerste bitcoin-naar-fiat transacties die gisteren exact veertien jaar geleden plaatsvond.

Tether maakt nog eens 1 miljard USDT, is dit opnieuw goed voor bitcoin?
Tether maakt nog eens 1 miljard USDT, is dit opnieuw goed voor bitcoin?

$135 miljoen BTC transactie

Voor dit artikel duiken we de geschiedenisboeken in van het vlaggenschip van de crypto-industrie. De whitepaper van Bitcoin, waarin het idee achter de decentrale valuta voor het eerst werd uitgelegd, werd op 31 oktober 2008 gepubliceerd door de pseudonieme Satoshi Nakamoto. Op 3 januari 2009 minede het Bitcoin-brein vervolgens het allereerste transactieblok, ook wel ‘genesis block’ genoemd, van de Bitcoin blockchain.

Op 5 oktober 2009 werd de eerste wisselkoers van BTC gepubliceerd door New Liberty Standard. Voor 1 dollar kon je maar liefst 1309,03 BTC kopen. Een week later, op 12 oktober, werd BTC voor het eerst verhandeld naar fiat. New Liberty Standard kocht via betalingsdienst PayPal 5.050 BTC van Martti Malmi, een Finse computerwetenschapper en softwareontwikkelaar, voor een totaal van slechts 5,02 dollar. Tegen de huidige BTC koers staat de totale waarde van deze historische transactie gelijk aan maar liefst 135,34 miljoen dollar.

Malmi is een ontwikkelaar die samen met Satoshi Nakamoto aan enkele van de eerste softwareversies van Bitcoin werkte.

De transactie ter waarde van 5.050 BTC wordt vandaag de dag uiteraard beschouwd als een historisch moment in de geschiedenis van Bitcoin. In 2014 onthulde Malmi de transactie op het destijdse Twitter.

Advertentie

Bitcoin adoptie

Inmiddels zijn we 14 jaar verder en is er een hoop veranderd in het Bitcoin-landschap. Uiteraard komt bij velen de bizarre koersstijging als eerste omhoog. Weinig activa kunnen concurreren met de indrukwekkende waardestijging die bitcoin in iets meer dan een decennium heeft gezien.

Bitcoin trekt vandaag de dag niet alleen de aandacht van individuen, maar ook beursgenoteerde bedrijven, financiële reuzen en zelfs landen wagen zich nu aan de decentrale valuta. Momenteel is het met name de institutionele interesse die echt vorm begint te geven. Wie had jaren geleden gedacht dat instituten zoals BlackRock en Fidelity met elkaar de strijd aan zouden gaan voor een bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF)?

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie