Thom Derks Thom Derks
17/08/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 14:53

Bitcoin koers daalt door zorgen bij Amerikaanse centrale bank

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aanstaande donderdag is belangrijk voor de bitcoin koers

Foto: In Green/Shutterstock

De bitcoin koers staat vandaag in het rood en dat lijkt het directe gevolg van de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). Hierin staat namelijk dat de meeste deelnemers zich zorgen maken over een opleving van de inflatie, wat mogelijk om nieuwe renteverhogingen vraagt.

Op basis van dat document lijkt er dus nog een mogelijkheid voor nieuwe renteverhogingen en dat is niet goed voor de bitcoin koers.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Problemen voor de Amerikaanse centrale bank

Het probleem voor de Amerikaanse centrale bank is vooral dat de inflatie op dit moment daalt, maar dat de economische groei sterker is dan verwacht. Als de economie zo blijft draaien als nu, dan is de kans aanwezig dat daardoor de inflatie weer opleeft.

Voor de Federal Reserve zou het helemaal niet slecht uitkomen als de economie een kleine tik krijgt, omdat daarmee de inflatie naar de doelstelling van 2,0 procent zou kunnen zakken. De laatste renteverhoging van juli 2023 bracht de rente op het hoogste niveau sinds 2001, maar uit de FOMC Minutes (de notulen) blijkt dat er mogelijk nog meer aankomt.

Momenteel staat de rente op 5,50 procent, maar zou de Federal Reserve deze nog naar 6,00 procent op kunnen tillen? Neel Kashkari van de Minneapolis Federal Reserve deelde op dinsdag dat de inflatie nog altijd te hoog is.

De markt verwacht overigens wel dat de rentecampagne van de Federal Reserve voorbij is. In de bovenstaande afbeelding van CME Group zien we dat zij een kans van 87,5 procent toedichten aan een rentepauze in september. Dat zou voor bitcoin de beste uitkomst zijn.

Advertisement

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Het moge ondertussen duidelijk zijn dat de situatie op macro-economisch gebied vol met onzekerheden zit. Aan de ene kant roept de Federal Reserve dat er mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn, terwijl de markt denkt dat het allemaal klaar is.

De bitcoin koers reageerde daarentegen (net als de aandelenmarkten) met een daling op de notulen van de rentevergadering van de Federal Reserve. Wat dat betreft lijkt de macro-economische realiteit nu op de markt in te dalen.

We hebben de afgelopen maanden de meest agressieve rentecampagne uit de geschiedenis van de Federal Reserve achter de rug. Wat dat betreft zou het (zeker na de flinke koersstijgingen van Bitcoin en andere assets in 2023) helemaal niet gek zijn als we een correctie krijgen.

Die correctie kan weleens heftiger uitpakken als we ook nog een recessie op ons dak krijgen, wat we nog altijd niet kunnen uitsluiten.

De rentes op Amerikaanse staatsobligaties staan momenteel op het hoogste niveau sinds 2008, wat extra druk op de kapitaalmarkt oplevert. Het staartje van 2023 kan nog weleens interessant worden.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement