Thom Derks Thom Derks
04/04/2024 16:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2024 15:09

Bitcoin koers in gevaar? Olieprijzen stijgen, renteverlagingen onzeker

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers in gevaar? Olieprijzen stijgen, renteverlagingen onzeker

Foto: RachenStocker/Shutterstock

De Amerikaanse inflatie viel in januari en februari hoger uit dan verwacht (en gehoopt). Daardoor nemen de kansen op snelle renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank af en dat is bearish voor de bitcoin (BTC) koers. Nu lijken de olieprijzen ook weer op de weg omhoog en dat kan weleens funest zijn voor de hoop dat de inflatie daadwerkelijk onderweg is naar 2,0 procent.

Moeten we ons dan echt zorgen maken over een nieuw jaar van hoge inflatiecijfers? En wat betekent dat voor de bitcoin koers?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De Amerikaanse centrale bank wacht rustig af

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft deze week opnieuw duidelijk gemaakt dat hij geen haast heeft om de rente te verlagen.

De Amerikaanse economie oogt nog altijd solide, de arbeidsmarkt blijft sterk. Dat geeft op zichzelf al geen redenen om de rente te verlagen, want er lijkt op dit moment geen sprake van een recessie.

Daarbij zouden renteverlagingen bijdragen aan het stimuleren van de economie, wat ook een stimulerend effect op de inflatie heeft. Wat dat betreft mag het geen verrassing zijn dat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank eerst het bewijs wil zien dat de inflatie onderweg is naar de gewenste 2,0 procent.

Op de korte termijn is dit jammer voor bitcoin, want de bullrun kan nu zeker een steuntje in de rug gebruiken. Al moeten we het ook niet overdrijven, want een renteverlagingen van 0,25 procent gaat het verschil niet maken.

Althans, niet voor de realisten onder ons. De markt kan er natuurlijk anders op reageren. Vaak zie je dat de markt op de korte termijn heel overdreven op nieuwe ontwikkelingen reageert, waardoor een renteverlagingen de koers in theorie een flinke boost kan geven.

Advertentie

Hoeveel renteverlagingen in 2024?

Voor nu verwacht de markt voor 2024 nog drie renteverlagingen, maar de kans daarop lijkt met de dag kleiner te worden. Zoals je kunt zien is de verwachting voor 18 december 2024 (laatste rentevergadering van dit jaar) nog 27,8 + 10,7 +1,6 = 40,1% dat we slechts twee renteverlagingen te zien krijgen.

Bron: CME Group

Deze percentages zagen er aan het begin van 2024 heel anders uit. Aan het begin van het jaar zette de markt nog in op zeven renteverlagingen voor dit jaar. Dat lijken er nu dus drie en misschien slechts twee te worden.

Dat is een behoorlijke teleurstelling voor de markt en dat lijkt momenteel nog niet helemaal in de koersen verwerkt te zitten. Het lijkt erop alsof mensen stiekem nog hopen op een ander scenario, wat uiteraard ook tot de mogelijkheden behoort.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie