Thom Derks Thom Derks
22/05/2024 13:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/05/2024 12:28

Bitcoin koers in spanning: Wat brengen de FOMC-notulen vandaag?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom bitcoin onder druk staat in aanloop naar cruciaal rentebesluit

Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock

Het wordt vandaag mogelijk een belangrijke dag voor de bitcoin koers. Na de stijgingen aan het begin van deze week, mede dankzij de positieve geruchten over ethereum (ETH) ETF’s in Amerika, is nu het moment van de waarheid aangebroken.

Vandaag presenteert de Amerikaanse centrale bank namelijk de notulen van de rentevergadering van 1 mei. Wat kunnen we hiervan verwachten?

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bullish of bearish voor bitcoin?

De zogeheten Federal Open Market Committee (FOMC) minutes zijn de notulen van de afgelopen vergadering van de Federal Reserve. Het effect van de notulen op de bitcoin koers hangt sterk af van de uitspraken die de centrale bank doet in de stukken.

In het eerste kwartaal van 2024 liep de inflatie in de Verenigde Staten hoger op dan men had verwacht, en gehoopt.

Daardoor werden de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank steeds meer op de lange baan geschoven en dat had een negatief effect op de markt.

Na een ietwat milde persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell na het rentebesluit van 1 mei, begonnen de koersen van veel financiële activa weer te stijgen. Niet alleen bitcoin, maar ook aandelenmarkten flirten momenteel met hun all-time highs.

Wat dat betreft kunnen de notulen vandaag voor een vervolg van de bullmarkt zorgen of een hernieuwde pauze veroorzaken, mogelijk met behoorlijke correcties.

Advertentie

Wat is de verwachting voor de cryptomarkt?

Hoewel de centrale bank onlangs milder klink dan werd gevreesd, bestaat de kans dat het toch strenger klinkt in de notulen dan de markt op dit moment verwacht.

De Amerikaanse inflatiecijfers kwamen afgelopen week met de consumentenprijsindex (CPI) van afgelopen week voor het eerst niet hoger dan verwacht uit. Dat wist de Federal Reserve op het moment van de vergadering echter nog niet.

Het neemt ook niet weg dat één positieve inflatiescore voldoende is om meteen over renteverlagingen te kunnen spreken. Het kan best nog even duren voordat we eindelijk de eerste renteverlagingen krijgen.

Eerder maakte de Amerikaanse centrale bank al bekend dat het nog enkele maanden van dalende inflatie wil zien, voordat het overgaat tot renteverlagingen. Wat dat betreft denk ik dat de bullmarkt tot dat moment nog op pauze blijft.

Tenzij de ethereum-ETF’s nu voor een gigantische kapitaalinstroom zorgen, maar ze moeten dan eerst ook daadwerkelijk goedgekeurd worden. De FOMC-notulen worden om 20:00 Nederlandse tijd gepubliceerd.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie