Bitcoin koersanalyse: vechten met sterke dollar

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De bitcoin koers en de waarde van de dollar zijn nauw met elkaar verbonden, maar niet op een positieve manier. Wat je veelal ziet is dat als de dollar sterker wordt, bitcoin juist daalt. Op dit moment is de dollar bezig met een run die zijn weerga niet kent. Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin wordt op het moment van schrijven verhandeld voor 20.337 dollar op cryptobeurs Binance.

Raoul Pal, CEO van Real Vision zegt: “Als de dollar zo door gaat, gaat de boel echt kapot. De dollar groeit letterlijk parabolisch.”

Koers DXY parabolisch

Als we de grafiek erbij pakken dan kan je het niet anders dan met hem eens zijn. Hieronder zie je de DXY, elke candle staat voor één week. De DXY is de dollar strength index en vergelijkt de dollar met een mandje andere internationale valuta.

Traders volgen vaak de prestaties van de DXY, aangezien een sterke index suggereert dat beleggers risicovolle activa zoals bitcoin verkopen om Amerikaanse dollars aan te houden. Pal denkt dat de dollar nog verder kan stijgen tot 120 (op dit moment 109). Hij zegt dat er pas op 120 een resistance is.

Om die resistance van 120 te laten zien moeten we uitzoomen, en dan zie je pas echt goed hoe absurd die parabolische groei is van de dollar.

Correlatie bitcoin koers en DXY

De volgende grafiek laat duidelijk zien dat de opmars van de DXY een negatief effect heeft op de bitcoin koers. Hoewel, wellicht is het veiliger om te spreken van correlatie in plaats van causaliteit.

Er is nog een indicator die hier goed op inspeelt. De correlatie tussen de DXY en de bitcoin koers laat zich vatten in een correlatie-coëfficiënt. Eigenlijk spreek je hier van een omgekeerde correlatie.

Bitcoin koers negatief verbonden aan DXY

In de afgelopen jaren is duidelijk te zien dat wanneer de DXY in een neerwaartse beweging was, de bitcoin koers een opwaartse beweging liet zien. En dat is andersom ook het geval, getuige het afgelopen jaar.

Die negatieve correlatie kun je op Tradingview bekijken door de indicator Correlatie Coefficiënt te gebruiken. De DXY en de bitcoin koers bewegen dus in omgekeerde richting. Met name de wekelijkse correlatiecoëfficiënt tussen BTC en USD daalde vandaag tot -0,90.

De laatste keer dat de correlatie -0,90 was, was in augustus 2020. Toen stond de geldpers op standje maximaal en was bitcoin bezig aan een stijging om de destijds all time high van 20.000 dollar te breken.

Vervelende week bitcoin koers

Volgens Pal kan het een vervelende week worden voor bitcoin als we alleen kijken naar de DXY. Maar deze week worden ook wat economische data van de VS vrijgegeven die het tij kunnen keren.

“Het kan een vervelende week veroorzaken in risicovolle activa. Ik denk niet dat aandelen nieuwe dieptepunten bereiken, maar dat weet ik niet zeker. Hetzelfde met cryptovaluta. Persoonlijk denk ik dat we deze week gered worden door zwakke economische gegevens.”

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie