Ivo Melchers Ivo Melchers
06/12/2022 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/12/2022 19:15

Bitcoin lijkt beter bestand tegen een recessie dan Meta

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Er wordt vaak gerefereerd naar Bitcoin (BTC) als een hedge tegen inflatie, maar 2022 heeft de tegenstanders van deze uitspraak een dienst weten te bewijzen. De koers van bitcoin is momenteel namelijk ongeveer 75% verwijderd van zijn all-time high in november 2021. Verreweg de meeste altcoins zijn zelfs nog verder in elkaar gezakt dit jaar dan de koning der cryptocurrencies.

Het bloedbad is niet alleen aanwezig op de crypto-markten, aangezien de aandelenmarkten het ook erg zwaar hebben. Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram, heeft ongeveer een gelijkwaardige daling als bitcoin meegemaakt. De huidige macro-economische situatie heeft flinke klappen uit weten te delen op beide activa, maar bitcoin lijkt toch meer ‘recessiebestendig’ te zijn dan Meta.

Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Ontstaan Bitcoin

De whitepaper van Bitcoin werd op 31 oktober 2008, vlak na de economische crisis in 2008, gedeeld in een e-mail naar een zogenaamde ‘cryptography mailing list’. Een paar maanden eerder was namelijk de val van de Amerikaanse bank ‘Lehman Brothers’  wat wordt gezien als de start van een wereldwijde kredietcrisis, die kort daarna omsloeg in een algehele economische crisis. Het vertrouwen in de banken en economie daalden tot een absoluut dieptepunt en Bitcoin lijkt te zijn ontstaan als oplossing waarin vertrouwen geen vereiste meer is.

Zo kon je eerder lezen dat Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA), deze mening deelde. Hij had namelijk gezegd dat de crypto-industrie is ontstaan als reactie op de problemen die leidden tot de financiële crisis in 2008.

Advertentie

BTC vs Meta

Door de torenhoge inflatie zijn centrale banken gedwongen om de beleidsrentes te laten stijgen, maar een bijkomend effect is dat de economie tegelijkertijd geremd wordt. Het wordt gezien als de prijs die we moeten betalen voor het terugbrengen van de inflatie.

Volgens de algemene definitie zit de Verenigde Staten sinds de zomer in een recessie. Een recessie is namelijk wanneer er twee opeenvolgende kwartalen een negatief bruto binnenlands product (bbp) is. Mede door te sleutelen aan de definitie van een recessie wordt het door alles en iedereen momenteel ontkent.

BTC en Meta hebben een gelijkwaardige daling meegemaakt, maar de koers van bitcoin is teruggevallen tot de hogere prijzen van 2017 en 2018 terwijl Meta is teruggevallen tot het niveau van 2015. Hiermee lijkt bitcoin in verhouding een stuk minder slecht te hebben gepresteerd in de huidige macro-economische omstandigheden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie