Robin Hazekamp Robin Hazekamp
06/01/2024 19:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2024 17:28

Bitcoin maker ontwaakt? Eerste wallet ooit ontvangt €1,1 miljoen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin maker ontwaakt? Eerste wallet ooit ontvangt €1,1 miljoen

Foto: Istvan Csak/Shutterstock

De genesis wallet heeft $1,17 miljoen (€1,07 miljoen) ontvangen van een anonieme bron. De wallet is de allereerste opslag van bitcoin (BTC) ooit, opgericht door niemand minder dan Satoshi Nakamoto. Het bedrag is afkomstig van de crypto exhange Binance. Dit kan twee dingen betekenen: óf Satoshi Nakamoto is ontwaakt, óf iemand is zo gek geweest om een miljoen te vergooien.

Bitcoin gaat naar $20.000 volgens onderzoek van Deutsche Bank
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

$1,17 miljoen aan bitcoin verzonden naar wallet van oprichter

Een onbekende afzender heeft op 5 januari een transactie uitgevoerd van $1,17 miljoen naar de genesis wallet. De wallet is eigendom van bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto, die al sinds december 2010 geen tekenen van leven meer vertoont. De genesis wallet is dan ook al jaren onaangeroerd gebleven.

De wallet bevatte in eerste instantie de eerste 50 bitcoin die ooit gemined zijn. De 14e verjaardag van bitcoin, in oktober 2022, werd gevierd door extra bitcoin naar de wallet te sturen. Destijds steeg de inhoud naar 72 bitcoin, ter waarde van $3,2 miljoen. Nu, met de additionele 27 bitcoin die naar de wallet zijn verstuurd, bedraagt het totaal maar liefst 100 bitcoin ter waarde van $4,3 miljoen.

De transactie kan wellicht betekenen dat Satoshi Nakamoto uit zijn slaap is ontwaakt en zijn wallet vanuit Binance aanvult. Dit kan echter door niemand bewezen worden behalve Nakamoto zelf. De naam is overigens een pseudoniem. Niemand weet de werkelijke identiteit van de oprichter van bitcoin. Hij bezit naar verluidt meer dan een miljoen bitcoin. Dat maakt hem een van de rijkste personen op aarde.

Advertentie

Bitcoins wellicht voorgoed verloren

Als de afzender niet Satoshi Nakamoto was, dan is de gulle gever zijn bitcoin nu kwijt. Deze actie, waarbij een persoon of organisatie crypto’s naar een onbereikbare wallet stuurt, staat ook wel metaforisch bekend als burnen

De crypto’s zijn dan voorgoed verloren, net als bij het verbranden van geld. Dit wordt veelal gedaan door projectontwikkelaars die de waarde van een crypto willen verhogen. Tenzij Nakamoto (indien hij nog in leven is) besluit zijn wallet weer te openen, zijn de verstuurde bitcoins feitelijk geburned.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie