Erik Juffermans Erik Juffermans
13/02/2024 14:16 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 13:00

Bitcoin na twee jaar weer boven $50.000, maar deze keer is anders

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom vermogensbeheerder Vanguard juist geen interesse heeft in bitcoin

Foto: Chay_Tee/Shutterstock

Na ruim twee jaar passeerde de bitcoin (BTC) koers weer $50.000. Reden voor een feestje. In de afgelopen twee jaar is er echter heel erg veel veranderd. Eind 2021, toen bitcoin voor het laatst voor deze prijs werd verhandeld, markeerde namelijk de top van een bullcyclus. Momenteel lijken we echter aan de vooravond te staan van een nieuwe bullmarkt. Wat is er precies anders deze keer?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Toekomst voor crypto is rooskleurig

De laatste keer dat BTC boven de $50.000 handelde, stond de crypto markt op het punt om in een vrije val te geraken. In de maanden na december 2021 begon namelijk een langdurige crypto bearmarkt, meerdere toonaangevende crypto instituties vielen om en de Amerikaanse Federal Reserve deed de rente elf maal op rij stijgen. Bitcoin viel tot een koers van $15.800.

We zijn nu dus terug boven de $50.000 en de vraag is of er deze keer wel reden is tot optimisme. Macro-economisch ziet het er deze keer allemaal een stuk beter uit. Josh Gilbert van eToro zegt hier het volgende over:

“Er komen vier of vijf renteverlagingen van de Fed aan in 2024, de vierde bitcoin halving zal bitcoin nog schaarser maken en de instroom naar de bitcoin ETF’s loopt enkele weken na de lancering al in de miljarden,”

Aldus Gilbert, die dus meent dat er genoeg reden is tot optimisme. Vooral de oplopende institutionele interesse in de bitcoin spot ETF’s is zeer goed nieuws. Vorige week noteerden de ETF’s met een instroom van $1,1 miljard de beste week tot dusver.

Particuliere interesse in bitcoin nog ver te zoeken

Opmerkelijk hierbij is dat de interesse van particuliere investeerders verrassend laag blijft. Crypto-analist Will Clemente meent dat dit duidt op een duurzame groei. Een indicator voor de particuliere interesse in bitcoin is de hoeveelheid zoekopdrachten voor “bitcoin” op Google. Momenteel staat deze metriek met een score van 19 relatief laag. In december 2021, de laatste keer dat BTC $50.000 waard was, stond deze metriek met een score van 39 een stuk hoger.

Er is dus duidelijk nog geen reusachtige bitcoin hype gaande. Bitcoin staat nog niet op de radar bij particuliere beleggers. Dit is ook geen grote verrassing. Bitcoin wordt meestal pas populair onder particuliere investeerders wanneer de oude all time high wordt doorbroken. 

Toen BTC eind 2020 de voormalige all time high van $20.000 doorbrak, steeg de koers binnen vier weken met ruim 100 procent. Momenteel hangt de BTC koers nog zo’n 27 procent onder de historische piek van $69.000. 

Zodra het niveau van $69.000 wordt doorbroken zal bitcoin waarschijnlijk heel wat meer media aandacht gaan krijgen. En hiermee zal ook de particuliere interesse in BTC aangewakkerd worden. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie