Ivo Melchers Ivo Melchers
30/05/2024 17:57 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2024 15:28

Bitcoin naar nieuw prijsrecord bij gunstige inflatiedata, zegt analist

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin naar nieuw prijsrecord bij gunstige inflatiedata, zegt analist

Foto: Tada Images/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers schoot eerder deze maand hard de lucht in nadat de Amerikaanse inflatiecijfers voor het eerst dit jaar geheel volgens verwachting binnenkwamen. Over grofweg twee weken zullen de nieuwste cijfers naar buiten worden gebracht, en crypto-analist Markus Thielen denkt dat de bitcoin koers naar een nieuwe all-time high kan stijgen wanneer blijkt dat de inflatie verder is gedaald.

Nieuwe bitcoin all-time high in juni?

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) bracht gedurende de eerste 4 maanden van dit jaar iedere keer een teleurstelling teweeg op de financiële markten. Voor de maand april kwam de jaarlijkse CPI echter in lijn der verwachtingen op 3,4% binnen. De maandelijkse CPI was zelfs iets lager dan verwacht op 0,3%.

De gunstige inflatiedata gaf de bitcoin koers destijds een flinke boost. Deze steeg toen namelijk in korte tijd met bijna 7% tot bijna $67.000.

In aanloop naar het volgende CPI-rapport, dat op 12 juni wordt vrijgegeven, heeft Thielen, hoofd van 10x Research, zijn verwachtingen gedeeld.

Hij stelde allereerst dat er geen “willekeurige” bewegingen zijn in de prijs van bitcoin; het komt allemaal neer op cruciale drijfveren, waarbij inflatie de belangrijkste is.

Naar zijn mening zal de bitcoin koers dan ook wederom flink de lucht in schieten in het geval er in juni positieve inflatiecijfers naar buiten worden gebracht. Hij denkt zelfs dat er een sprong tot een nieuwe all-time high gemaakt wordt indien de jaarlijkse CPI op 3,3% of lager binnenkomt.

Halverwege maart vestigde bitcoin zijn recordprijs van grofweg $73.800. Met een huidige prijs van ongeveer $68.000 heeft bitcoin momenteel een stijging van meer dan 8,5% nodig om nieuwe hoogtes te bereiken.

Mochten de CPI-cijfers hoger uitvallen dan verwacht, dan kan het momentum volgens Thielen net als eerder dit jaar echter verzwakken.

Effect inflatie op bitcoin ETF’s

Thielen geeft in zijn rapport tevens een voorbeeld van hoe de Amerikaanse inflatiecijfers de geldstromen richting de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) beïnvloeden.

De analist merkte op dat hoewel de fondsen op 11 januari, de eerste handelsdag, een netto-instroom van $611 miljoen zagen, de rest van de instromen in januari teleurstellend waren. Hij beweerde dat de tegenvallende CPI-resultaten de belangrijkste reden hiervoor was. “De CPI kwam uit op 3,4%, hoger dan de verwachte 3,2% en hoger dan de 3,1% van de vorige maand,” zo schreef Thielen.

In februari  namen de instromen weer toe toen de inflatie afkoelde naar 3,1%, om vervolgens halverwege maart weer af te nemen nadat de inflatie terugschoot naar 3,2%.

De resultaten van de bitcoin ETF’s zijn natuurlijk sterk gecorreleerd met de bitcoin koers. Zo zijn de instromen de afgelopen dagen sterk afgenomen, tegelijkertijd met de dalende bitcoin koers. Wanneer bitcoin zich weer dicht bij zijn all-time high bevindt, zal de interesse naar het decentrale activum simpelweg hoger zijn; dit zal dan tevens goed terug te zien zijn bij de geldstromen naar de fondsen.

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie