Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
10/12/2023 11:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 19:57

Bitcoin populariteit brengt groot nadeel teweeg

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin populariteit brengt groot nadeel teweeg

Foto: krisn.art/Shutterstock

De rally van bitcoin (BTC) lijkt niet te stoppen, maar dit gaat gepaard met toenemende congestie op het netwerk. Vanwege de stijgende interesse in BRC-20 tokens, een tokenstandaard op de Bitcoin blockchain die vergelijkbaar is met ERC-20 tokens op Ethereum (ETH), zijn er zelfs netwerkproblemen. Dit heeft een negatieve invloed op de transactietijden en -kosten.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

BTC transactiekosten in de lift

Door de populariteit van de tokens zijn de gemiddelde transactiekosten gestegen. De kosten variëren over het algemeen tussen de 14 en 16,50 dollar. Uit data van blockchain-analyse platform Dune Analytics is te zien dat er 450.000 BRC-20 tokens per dag worden gemint. De meest populaire munt hiervan, ordinals (ORDI), heeft ondertussen een marktkapitalisatie net onder de 1 miljard dollar weten te bereiken. In slechts een maand tijd is het project met bijna 800% gestegen. Het is daarmee een van de grootste crypto winnaars van de afgelopen maand.

Volgens Mempool.space zijn er meer dan 280.000 onbevestigde transacties op het Bitcoin netwerk. Het geheugengebruik van de mempool is gestegen tot 1,57GB. De mempool dient als een wachtruimte voor transacties waarbij miners de voorkeur geven aan transacties met hogere vergoedingen. Met zo’n hoog aantal onbevestigde transacties kan het veel langer duren voordat transacties worden verwerkt en bevestigd. Dit leidt tot inefficiëntie en vaak ook frustratie bij gebruikers die snellere transactietijden verwachten.

Advertentie

ECB verklaart Bitcoin dood

Nog niet zo lang geleden werd Bitcoin nog dood verklaard door de Europese Centrale Bank (ECB). Begin 2022 stond de Bitcoin koers op ongeveer 46.000 dollar, maar tegen het eind van het jaar daalde deze met 65 procent naar een dieptepunt van ongeveer 15.700 dollar. Deze daling volgde na de val van de grote crypto exchange FTX. De ECB had in november 2022 beweerd dat Bitcoin op sterven na dood was en de “weg naar irrelevantie” zou inslaan. Inmiddels heeft de digitale munt alle verwachtingen overtroffen door een indrukwekkende opleving. Na de ECB-uitspraak is Bitcoin met ongeveer 170 procent gestegen vanaf 16.400 dollar

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie