Floris Florussen Floris Florussen
21/06/2024 12:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/06/2024 12:13

Bitcoin schaarste dreigt: aantal BTC op beurzen het laagst in 3 jaar

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin schaarste dreigt: aantal BTC op beurzen het laagst in 3 jaar

Foto: Tsuguliev/Shutterstock

De hoeveelheid bitcoin (BTC) die op beurzen wordt aangehouden, heeft het laagste niveau in drie jaar bereikt. Een lage voorraad van bitcoin op beurzen duidt op een lage verkoopdruk. De lage voorraad kan voor problemen zorgen aan de aanbodkant.

Institutionele beleggers blijven met grote hoeveelheden fiatgeld, bitcoin kopen. Deze ontwikkeling kan wijzen op een sterke vraag en vertrouwen in de lange termijn waarde van bitcoin.

Crypto Ontbijt: Bitcoinmarkt in ‘extreme angst’, Duitse dump bijna voorbij?
Crypto Ontbijt: Bitcoinmarkt in 'extreme angst', Duitse dump bijna voorbij?

Bitcoin halving beperkt voorraad

Volgens gegevens van 19 juni 2024 is de totale hoeveelheid bitcoin die op beurzen beschikbaar is, gedaald tot het laagste punt in drie jaar tijd. Data van CryptoQuant onthult dat er momenteel iets meer dan 2,8 miljoen bitcoin op beurzen beschikbaar is. In januari 2024 schommelde de beschikbare hoeveelheid bitcoin rond de 3,0 miljoen.

De lage voorraad van bitcoin op beurzen duidt op een lage verkoopdruk en mogelijk problemen vanwege het relatief lage aanbod dat beschikbaar is voor aankoop. Daarnaast wordt het aanbod van bitcoin, sinds de halving in april 2024, verder beperkt door de vermindering van de blokbeloningen.

Vóór de meest recente halving ontvingen miners 6,25 bitcoin voor elk blok dat ze succesvol aan de blockchain toevoegden. Na de halving ontvangen miners ‘slechts’ 3,125 bitcoin voor het succesvol toevoegen van een blok aan de blockchain.

Advertentie

Druk van bitcoin ETF’s

In mei 2024 bereikten de maandelijkse instromen in digitale activa fondsen $2 miljard. Deze instroom werd met name gedreven door instromen in bitcoin-investeringsfondsen. Volgens het rapport van 17 juni van Coinshares Weekly Fund Flows, houden bitcoin-investeringsfondsen wereldwijd bijna $73 miljard aan bitcoin.

Na de goedkeuring van bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten in januari 2024, hebben de aankopen van grote vermogensbeheerders zoals BlackRock extra druk op het bitcoin aanbod gezet. Op 6 juni hield BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) ongeveer 274.000 Bitcoin aan. De ETF van BlackRock is slechts een van de elf bitcoin ETF’s die momenteel in de Verenigde Staten worden verhandeld.

Twee weken geleden gaven wij al aan dat sinds de lancering van de ETF’s het beschikbare bitcoin aanbod flinke klappen kreeg te verwerken. Dit maakt bitcoin op den duur steeds schaarser. De krimp van het beschikbare aanbod kan, samen met een stijgende vraag naar bitcoin, op de lange termijn zorgen voor een sterke prijsstijging.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Floris Florussen

In 2020 kwam Floris voor het eerst in aanraking met Bitcoin door toedoen van een vriend. Vanaf het begin trok het zijn aandacht en is de sneeuwbal gaan rollen. Zijn nieuwsgierigheid veranderde in een passie voor blockchain. Met zijn ervaring in de bancaire sector, houdt hij zich bezig met regelgeving. In 2022 richtte hij samen met zijn compagnon Onblocked op, waarbij zij inzicht geven in de data die de blockchain weergeeft. On-Chain analyse biedt volgens hem perspectieven die de traditionele aandelenmarkt mist. De data op de blockchain is een oneindige bron van informatie.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie