Simon Bosch Simon Bosch
11/07/2024 15:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2024 18:23

Bitcoin stabiel richting all-time high, Ethereum blijft fors achter

Bitcoin-BTC Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum ETF’s kunnen $15 miljard ophalen tegen eind 2025

Foto: sdx15/Shutterstock

Sinds de bodem in 2022 is bitcoin (BTC) enorm gestegen, met zo’n 370% zelfs. Daarmee is het één van de sterkere cryptocurrencies van het moment. Ethereum (ETH) staat er minder goed voor, die is sindsdien namelijk met ‘maar’ 280% gestegen. Glassnode denkt te weten hoe dit precies komt.

Ethereum ETF’s worden vandaag gelanceerd: alles wat je moet weten
Ethereum ETF’s worden vandaag gelanceerd: alles wat je moet weten

Bitcoin staat er sterk voor

In een uitgebreid onderzoeksrapport heeft het blockchain-analysebureau uiteengezet Wat de situatie voor de twee grootste cryptocurrencies in de markt en op de blockchain precies is. Hier blijkt uit dat bitcoin en ethereum het meest zijn gegroeid, terwijl andere altcoins en stablecoins juist in marktaandeel zijn gekrompen.

De markt voor bitcoin en de on-chain aspecten van het netwerk ziet er vooralsnog robuust uit, concludeert Glassnode. De realized volatility (de gerealiseerde volatiliteit) lag de afgelopen 18 maanden tussen de 40 en 55%, wat een stuk minder is dan tijdens de piek in 2021. Toen lag deze waarde tussen de 80 en 100%. Rond de piek in 2017 was dit zelfs 120 tot 150%.

Toch is er nog meer dan genoeg ruimte om te groeien. Het on-chain volume ligt op zo’n 6,5 miljard dollar per dag. Glassnode vergelijkt dit met Mastercard, Visa en goud, dat op respectievelijk 24,7 miljard dollar, 38,9 miljard dollar en 162,6 miljard dollar per dag ligt.

Advertentie

Aantal ethereum validators groeit

Voor Ethereum is gunstig dat er meer actieve validators zijn dan ooit. Eind juni waren dit er zo’n 1 miljoen. Gezamenlijk hebben zij 27% van alle ETH in het stakingcontract zit gestopt; ook dat is meer dan ooit tevoren. Doordat veel coins worden vernietigd bij het doen van transacties, was de ETH-voorraad dit jaar grotendeels deflatoir, blijkt uit de gegevens van Glassnode.

Onlangs ging het nieuws dat daar met de Dencun-upgrades verandering in is gekomen. De transactiekosten liggen nu namelijk zó laag dat de nieuwe coins die validators ontvangen voor hun werk de activa weer inflatoir hebben gemaakt.

Ethereum-ETF lancering nadert: cryptomarkt op randje van uitbraak
Ethereum-ETF lancering nadert: cryptomarkt op randje van uitbraak

Ethereum futures niet zo populair

Bijzonder is het grote verschil in handelsactiviteit tussen de twee coins. Volgens de onderzoekers is het open interest voor perpetual-futurescontracten voor bitcoin en ethereum respectievelijk 16,6 miljard dollar en 12,5 miljard dollar. Dat komt redelijk overeen, maar hetzelfde volume voor kalender-futurescontracten (met een verloopdatum, zoals op de CME) ligt op respectievelijk 12,5 miljard dollar en 2,2 miljard dollar.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Lancering ethereum ETF's groot succes: explosie in eerste kwartier
Lancering ethereum ETF’s groot succes: explosie in eerste kwartier
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
Crypto Journaal: bullmarkt begint, ethereum ETF start & meer
dit is hoe laat ethereum ETH etf's lanceren anycoin direct
Zo laat gaat de ethereum (ETH) ETF live & Nederlanders krijgen gratis ETH
Advertentie