Ivo Melchers Ivo Melchers
11/10/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/10/2023 13:04

Bitcoin steeds dominanter binnen cryptomarkt: wat zegt dit?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin steeds dominanter binnen cryptomarkt: wat zegt dit?

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Terwijl bitcoin (BTC) al maandenlang zijwaarts beweegt in een bereik van tussen de 25.000 en 32.00 dollar, neemt de heerschappij van bitcoin binnen de bredere cryptomarkt toe. De bitcoin dominantie, ofwel de verhouding van bitcoin ten opzichte van alle cryptocurrencies op de markt, zit namelijk al geruime tijd in een sterk opwaartse trend. Sterker nog, het is momenteel slechts een haartje verwijderd van het hoogste punt in meer dan twee jaar tijd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin dominantie nadert nieuw jaarlijks hoogtepunt

De afgelopen tijd haalt bitcoin veel liquiditeit weg bij de altcoins. Voor de meeste altcoins is 2023 tot dusver nog geen geweldig jaar, terwijl bitcoin stilletjes zo’n 64 procent hoger staat dan aan het begin van het jaar. Het contrast wordt duidelijk zichtbaar in het verloop van de bitcoin dominantie.

Sinds de start van het jaar neemt bitcoin een steeds groter deel van de totale cryptomarkt in beslag. Om precies te zijn stond de dominantie aan de start van 2023 nog vlak boven de 40 procent, maar inmiddels naderen we het jaarlijkse hoogtepunt van 52 procent.

Deze piek werd in juni bereikt, waarna de dominantie enkele procenten moest inleveren. Sinds halverwege augustus heeft het zijn stijging weer opgepakt. Gisteren steeg de dominantie tot een piek van 51,2 procent waardoor het slechts 0,8 procentpunt verwijderd is van een evenaring van de piek van 52 procent. Sinds april 2021 is de dominantie niet meer boven de 52 procent geweest.

Investeerders prefereren BTC boven ETH en XRP

De grootste altcoins presteren dit jaar naar genoeg allemaal minder goed dan bitcoin. Ethereum (ETH) staat momenteel bijvoorbeeld 30,63 procent hoger dan aan het begin van het jaar en andere populaire altcoins leggen het ook allemaal af tegenover bitcoin.

Zo staat XRP, de cryptomunt van Ripple, 41,16 procent hoger dan aan het begin van het jaar, terwijl cardano (ADA) nagenoeg op eenzelfde prijs staat.

Vanwege de huidige macro-economische omstandigheden waarin we nog altijd dealen met zeer hoge renteniveaus om de inflatie te beteugelen, krijgt bitcoin sterk de voorkeur boven altcoins. Het risicogehalte ligt bij altcoins uiteraard een stuk hoger en investeerders zitten hier momenteel nog niet op te wachten. Met de aankomende bitcoin halving en een mogelijke spot Exchange Traded Fund (ETF) krijgt de koning der cryptocurrencies op dit moment alle aandacht.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie