Ivo Melchers Ivo Melchers
26/10/2023 21:17 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/10/2023 15:47

Bitcoin de favoriet onder investeerders, altcoins blijven achter

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin de favoriet onder investeerders, altcoins blijven achter

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Het aandeel van bitcoin (BTC) in de totale cryptomarkt is gisteren tot het hoogste punt in maar liefst 30 maanden tijd gestegen. Bitcoin staat momenteel volop in de schijnwerpers te midden van de huidige hype omtrent de mogelijke komst van een bitcoin spot Exchange Traded Fund (ETF). Dit wordt momenteel sterk geïllustreerd in de grafieken. Het gros van de altcoins is namelijk minder hard gestegen dan de grootste crypto van de industrie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin dominantie stijgt tot hoogste punt in 2023

De verhouding van bitcoin ten opzichte van alle cryptocurrencies op de markt wordt ook wel de ‘bitcoin dominantie’ genoemd. Het verloop hiervan weerspiegelt waar de interesse van investeerders uit de sector ligt.

Deze bitcoin dominantie bevindt zich al een hele lange tijd in een opwaartse trend. Vlak voordat het laatste kwartaal van 2022 werd ingeluid, begon de bitcoin dominantie zijn stijgende trend. Sinds de start van 2023 is deze bovendien in een stroomversnelling terechtgekomen.

Halverwege oktober werd een nieuw jaarlijks hoogtepunt van ruim boven de 52 procent neergezet. Deze week is de dominantie echter als een raket de lucht in geschoten dankzij de gigantische stijging in de bitcoin koers. BlackRock is zich druk aan het voorbereiden op een mogelijke lancering waardoor het geloof in een goedkeuring sterk is toegenomen.

De dominantie van bitcoin heeft gisteren een piek bereikt van 54,42 procent. De laatste keer dat het marktaandeel van bitcoin op dit niveau stond, was in april 2021.

Afgelopen maandag, toen de bitcoin koers nipt onder de 30.000 dollar handelde, stond de dominantie nog gelijk aan 52,06 procent. Dit betekent dat het met ongeveer 4,5 procent is gestegen sinds het begin van de week.

BTC vs altcoins

De sprong in bitcoin dominantie betekent simpelweg dat de prijs van bitcoin een stuk harder is gestegen dan de rest van de markt. Vanzelfsprekend zijn er ook altcoins die harder zijn gestegen dan bitcoin. De populaire memecoin Pepe (PEPE) is bijvoorbeeld ontzettend hard gestegen na een grote token burn. De koers van PEPE staat momenteel zelfs 94 procent hoger dan een week terug.

Over het algemeen gaat de meeste aandacht echter uit naar bitcoin. Buiten de race om een beursgenoteerd fonds lokt ook de aankomende bitcoin halving, die ergens rond april volgend jaar plaats zal vinden, veel investeerders richting het vlaggenschip van de sector.

Bitcoin staat op het moment zo’n 121 procent hoger dan zijn in november neergezette dieptepunt van ongeveer 15.500 dollar. Voor veelt altcoins is het beeld echter compleet anders. Om een voorbeeld te noemen: cardano (ADA) staat nu 34 procent hoger dan zijn low van afgelopen juni.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie