Foto: Alexandru Nika/Shutterstock
Bitcoin kende vorige week een paar geweldige dagen, maar komt nu eigenlijk al een tijdje geen steek verder. Maar wat wil je na zeven achtereenvolgende groene weken, met een totale stijging van wel 50%.
Bitcoin’s adempauze lijkt deels te worden veroorzaakt door de massale winstnemingen bij nieuwere investeerders. Het is nu de vraag of de digitale munt deze verkoopdruk op kan vangen.
Bitcoin’s kortetermijnhouders vertrekken
Zoals je vanmorgen al in het Bitcoin nieuws kon lezen, heeft bitcoin gisteren een tik gekregen bij het lastige prijslevel van $110.000. De prijs daalde vannacht tot een dieptepunt van $108.000, maar kan inmiddels weer ruiken aan het weerstandsniveau.
Bitcoin is nog niet helemaal hersteld van zijn dip van afgelopen weekend. Toen Amerikaans president Donald Trump uit het niets de Europese Unie opschrikte met een importheffing van 50%, daalde de koersen hard. Zondagnacht liet Trump weten de zware maatregel nog even uit te stellen – naar 9 juni in plaats van 1 juni – zodat er langer onderhandeld kan worden.
Sindsdien bewegen de koersen weer omhoog, maar er hangt nog altijd een donkere wolk boven de markt in de vorm van verhoogde winstnemingen bij de kortetermijnhouders.
Dit zijn mensen of partijen die hun bitcoins minder dan 155 dagen in bezit hebben. Het zijn de nieuwkomers in de markt die snel reageren op prijsbewegingen. Daalt bitcoin hard? Dan zie je vaak dat deze groep als eerste in paniek raakt en verkoopt.
Bitfinex-analisten schreven gisteren dat deze groep in de afgelopen maand voor meer dan 11,4 miljard dollar aan winsten hebben gerealiseerd. Dat is nogal een verschil met de 1,2 miljard dollar aan winst van een maand eerder.
“Op dit niveau ontstaat het risico dat winstnemingen sneller gaan dan de instroom van nieuwe vraag,” schrijven analisten van Bitfinex. “Tenzij er tegelijkertijd nieuw kapitaal de markt binnenkomt om dit aanbod op te vangen, kunnen de prijzen gaan stagneren of zelfs terugvallen.”
Komende dagen ‘cruciaal’ voor BTC koers
Volgens de analisten worden de komende dagen ‘’cruciaal om te bepalen of de dip naar $106.000 het laagste punt van de huidige range markeert, of dat er een grotere correctie aankomt’’.
Mocht de bitcoin koers nog verder omlaag gaan, dan zou het niveau rond $95.000 heel belangrijk kunnen zijn. In het rapport van Bitfinex wordt namelijk geschreven dat dit de gemiddelde prijs is waartegen de kortetermijnhouders hebben gekocht. Zakt de koers onder dit punt, dan staan veel van deze groentjes in het rood. Dat kan de verkoopdruk flink opschroeven en een verdere daling in gang zetten.
🔍 XRP belooft bankenrevolutie maar heeft minder gebruikers dan verwacht. Wat klopt er niet? Luister nu de podcast of sla ‘m op!