Kevin Schijven Kevin Schijven
22/05/2023 08:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/05/2023 08:20

Bitcoin vast door macro-angst, maar explosieve volatiliteit verwacht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Breekt de Bitcoin koers vandaag uit? Hoge inflatiecijfers op komst

Bitcoin grafiek op Coinbase

Bitcoin (BTC) kwam zaterdagnacht even boven $27.000 uit, maar werd al rond $27.200 afgewezen en zo komen de pieken steeds iets lager uit. Bitcoin daalde vervolgens helemaal naar $26.500, maar is sindsdien weer iets hersteld en komt op het moment van schrijven uit op $26.870 op Binance en €24.870 op Bitvavo. Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 0,6% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $521 miljard en de dominantie op 46,4%. De Fear & Greed Index komt uit op 49 (Neutral).

Crypto-revolutie in winkels – Expert ziet miljard gebruikers in 2026
Crypto-revolutie in winkels - Expert ziet miljard gebruikers in 2026

Macro-data deze week

Afgelopen week was het qua macro-economische data enigszins rustig, maar deze week staat weer een volle week op ons te wachten met data als de PCE, werkloosheidsclaims en FOMC minutes. Je kunt voortaan een uitgebreider wekelijkse overzicht van deze macro-data hier vinden.

Advertentie

Amerikaans schuldenplafond

Ook houden discussies omtrent het Amerikaanse schuldenplafond (debt ceiling) de markten in greep. Later vandaag zullen President Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, elkaar ontmoeten om het schuldenplafond te bespreken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Recessiezorgen en bearmarkt

Daarnaast is er ook nog altijd veel onzekerheid over een aankomende recessie en of dit gepaard zal gaan met een ‘zachte’ of ‘harde landing.’ Enkele maanden geleden begon de markt al over een nieuwe bullmarkt fase te spreken, maar inmiddels lijken steeds meer mensen overtuigd dat het eerder om een herstelfase van de bearmarkt gaat.

Volatiliteit en liquiditeit

Bitcoin zit al sinds medio maart vast rond die $27.000, maar begint langzaamaan steeds iets lager uit te komen. Analysebedrijf Glassnode meldt dat bitcoin inmiddels in het krapste bereik consolideert van de afgelopen drie jaar. Dat betekent dat volatiliteit wellicht om de hoek ligt.

Ondertussen is de liquiditeit van de Federal Reserve aan het stijgen en dat is mogelijk goed nieuws voor bitcoin, aangezien de cryptomunt een hoge correlatie heeft met deze liquiditeitsindex. Dat kan echter nog wel even duren voordat deze liquiditeit zijn weg naar bitcoin vindt en de koers volgt.

Bullish: investeerders houden hun BTC stevig vast

Desondanks zorgen lange termijn investeerders voor een stevige basis. Het BTC aanbod dat minstens zes maanden niet is bewogen, heeft een nieuwe all-time high bereikt, meldt analist On-Chain College. 15,2 miljoen munten, oftewel 78% van het circulerende aanbod, staat al meer dan zes maanden stil.

Dat geldt ook voor het aanbod dat al minstens een jaar niet is bewogen. Dit aandeel heeft all-time high van 68% bereikt, meldt analist James V. Straten. Beide cijfers zijn een sterk teken van vertrouwen onder bitcoin investeerders.

Bitcoin pizzadag vandaag

Tot slot is het vandaag ‘Bitcoin pizzadag.’ Op deze dag, 13 jaar geleden, kocht Laszlo Hanyecz twee pizza’s voor 10.000 BTC. De bitcoin zouden hedendaags maar liefst $268 miljoen waard zijn.

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Miljarden aan bitcoin onder water na grootste correctie in 2 jaar
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie