Ivo Melchers Ivo Melchers
27/12/2023 21:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/12/2023 20:37

Bitcoin verliest terrein in crypto markt met opmerkelijk dieptepunt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verliest terrein in crypto markt met opmerkelijk dieptepunt

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Bitcoin (BTC) legt het de laatste tijd af tegen altcoins. Altcoins zoals ethereum (ETH) presteren simpelweg beter dan bitcoin, en als gevolg neemt de koning der cryptocurrencies een steeds kleiner deel van de markt in beslag. De bitcoin dominantie heeft nu voor het eerst in meer dan een jaar een lager dieptepunt neergezet.

Bitcoin halving kan het BTC netwerk op een positieve manier veranderen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin dominantie daalt 4% in 20 dagen

De bitcoin dominantie bevindt zich al sinds de start van het jaar in een sterke opwaartse trend. Het afgelopen jaar heeft de focus van crypto-investeerders voornamelijk bij bitcoin gelegen, grotendeels veroorzaakt door de mogelijke komst van Bitcoin beursfondsen, ofwel spot Exchange Traded Funds (ETF’s).

Al sinds september vorig jaar is er een positieve trend waarneembaar, gekenmerkt door steeds hogere pieken en dalen. Gisteren heeft de bitcoin dominantie echter voor het eerst in meer dan een jaar tijd weer een lager dieptepunt neergezet. De dominantie dook namelijk onder de 51,71 procent, wat de low was van halverwege november.

Sindsdien is de dominantie zelfs nog verder afgezakt, tot een absoluut dieptepunt van 51,11 procent. Dit is het laagste punt sinds 16 oktober. Opmerkelijk genoeg bereikte de bitcoin dominantie op 6 december nog een jaarlijks hoogtepunt van 55,26 procent.

De bitcoin dominantie wordt berekend door de marktkapitalisatie van bitcoin te delen door de totale crypto-marktkapitalisatie. Een daling van de dominantie impliceert dat investeerders meer kapitaal inzetten op andere cryptomunten.

Advertentie

Bitcoin vs ethereum en andere crypto

De bitcoin dominantie heeft vandaag een flinke tik gekregen. De dag werd geopend met een dominantie van 51,74 procent, maar staat inmiddels op 51,44 procent. Zoals eerder benoemd is er een dieptepunt van 51,11 procent bereikt.

Terwijl bitcoin ‘slechts’ 2,54 procent in de plus staat ten opzichte van 24 uur geleden, hebben verschillende grote altcoins een grotere koerssprong achter de rug. Zo is ethereum (ETH) met 6,40 procent gestegen, build ‘n build (BNB) met 5,59 procent en cardano (ADA) met 6,81 procent.

Voor begin januari staat de waarschijnlijke goedkeuring van verschillende Bitcoin beursfondsen op de agenda. De meesten binnen het crypto-land zijn overtuigd van positief gehoord vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Wellicht dat bitcoin hierdoor opnieuw in het middelpunt van de aandacht komt te staan, wat de dominantie vanzelfsprekend ten goede zou komen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie