Erik Juffermans Erik Juffermans
31/12/2023 15:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/12/2023 13:30

Bitcoin vs traditionele indexen en goud: het strijdperk van 2023

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin vs traditionele indexen en goud: het strijdperk van 2023

Foto: Dragos Asaftei/Shutterstock

Het is haast overbodig om het te benoemen, maar bitcoin (BTC) had een prima jaar. Het vlaggenschip van de crypto sector noteerde sinds de start van 2023 een koersstijging van ongeveer 160 procent. Nu we aan een gloednieuw kalenderjaar beginnen is het een mooi moment om het jaar van bitcoin te vergelijken met de grootste aandelen indexen en goud.

Bitcoin miners strijden voor eerste block na halving, die miljoenen waard is
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin vs de traditionele indexen

Ten eerste kijken we naar hoe de grote Amerikaanse aandelen indexen het deden. We hebben het hierbij over de S&P500, Nasdaq en de Dow Jones. Deze Amerikaanse indexen zijn over het algemeen een goede indicatie van hoe het met de aandelenmarkten gesteld is.

Ook deze traditionele aandelenmarkten hadden een keurig jaar. Zo steeg de S&P500 met ongeveer 25 procent. Vooral de laatste acht weken waren indrukwekkend. De S&P500 steeg met ruim 15 procent in twee maanden en klopt momenteel zelfs op de deur van diens all time high van $4.800.

De tech sector deed dit jaar hele goede zaken. Laat de Nasdaq nou net de index zijn die tech aandelen volgt. Van de drie eerdergenoemde indexen deed de Nasdaq het veruit het beste. De index steeg in 2023 met 57 procent. Hoewel dit vergeleken met de crypto markt weinig voorstelt, is dit voor traditionele markten een gigantisch jaarlijks rendement. Ook doorbrak de Nasdaq zijn voormalige all-time high dit jaar.

De laatste index, de Dow Jones, is een iets klassiekere index. Deze index bevat dertig van de grootste Amerikaanse bedrijven waaronder Microsoft, Goldman Sachs en Boeing. Grote aandelen bewegen over het algemeen iets minder volatiel en de Dow Jones steeg dit jaar met een bescheiden 20 procent. Wel noteerde de index een nieuwe all-time high.

Advertentie

Hoe deed goud het?

Dan nemen we een kijkje naar goud, de asset waar Bitcoin het meest mee vergeleken wordt. Dit jaar steeg het gele metaal met ongeveer 14 procent. Vooral de laatste twee maanden deed goud goede zaken en brak door diens oude historische piek heen. De huidige koers van goud is 2.062 dollar per ounce.

Kortom, de traditionele aandelen indexen en ook goud deden het leuk! Maar bitcoin liet zowel de indexen als goud in het stof bijten. Maar bitcoin is zeker niet de best presterende asset dit jaar. Talloze altcoins deden het dit jaar, aangewakkerd door bitcoins opmars, namelijk stukken beter. Lees in dit artikel welke altcoins in 2023 de show stalen.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie