Kevin Schijven Kevin Schijven
19/08/2021 19:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/08/2021 19:02

Bitcoin wet El Salvador: eerste details bekend hoe banken met BTC moeten omgaan, voorspellen weinig goeds

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin wet El Salvador: eerste details bekend hoe banken met BTC moeten omgaan, voorspellen weinig goeds

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Eerste versies van de regelgeving over hoe banken en financiële instellingen in El Salvador met bitcoin (BTC) om moeten gaan, zijn gepubliceerd. De documenten, afkomstig van de centrale bank van El Salvador, Banco Central de Reserva (BCR), werden gisteren vertaald door David Gerard, auteur van “Attack of the 50 Foot Blockchain:”

Het gaat om twee documenten. Het eerste document definieert bitcoin als een wettelijk betaalmiddel volgens de wet die onlangs door het parlement werd aangenomen. Deze wet gaat op 7 september in het Centraal-Amerikaanse land van kracht.

Het tweede document gaat verder in hoe deze wet moeten worden toegepast, voornamelijk door banken en financiële instellingen. Volgens Gerard heeft de centrale bank de discussies met de overheid “gewonnen” wat betekent dat bitcoin “tot het uiterste wordt gereguleerd.”

Ten eerste moeten banken en financiële instellingen zich melden bij de centrale bank als zij wallet (bewaring) diensten willen aanbieden. De banken moeten in hun aanvraag details geven over het product, kosten voor klanten, risicoschattingen en klachtprocedures. Ook moet de centrale bank te allen tijden toegang hebben tot alle informatie.

Know-your-customer (KYC) verificaties worden verplicht voor alle klanten. Het zal dus niet mogelijk zijn bitcoin anoniem te gebruiken in El Salvador. Hetzelfde geldt ook voor anti-money laundering (AML) procedures.

Banken worden daarnaast verplicht om conversies voor bitcoin en de dollar in beide richtingen aan te bieden. Klanten moeten hun bitcoin in dollars kunnen omzetten en andersom. Banken mogen daarnaast transactiekosten voor deze diensten in rekening brengen.

Verder worden financiële instellingen verplicht om klanten te waarschuwen dat bitcoin volatiel is, dat transacties niet kunnen worden omgedraaid en dat als zij hun private key verliezen, ook hun BTC kwijt zijn. Alle bitcoins moeten overigens volledige gedekt worden door banken en bedrijven.

Ten slotte worden banken verplicht om alle details van een transactie, waaronder de naam en adres van de afzender, de tijd van de transactie, hoeveel bitcoin werd gebruikt, de waarde van de BTC tijdens de transactie, IP-adressen en meer, te bewaren. En deze informatie moeten ze voor maar liefst 15 jaar lang bewaren. Dat is erg wel veel privé informatie en daar zullen veel bitcoin fans vast niet blij mee zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement