Simon Bosch Simon Bosch
09/09/2022 07:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2022 07:30

Bitcoin wet El Salvador is 1 jaar oud, hoe staat het er nu voor?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De ‘Bitcoin revolutie’ in El Salvador lijkt enorm te falen

Foto: Filippo Ronca Cavalcanti/Shuttstock

Een jaar is snel voorbij, zeker als je je bedenkt dat bitcoin (BTC) nog niet zo lang geleden een slordige 40.000 euro duurder was. Het is nu ook één jaar geleden sinds El Salvador zijn Bitcoin-wet officieel maakte. Dit is hoe het Midden-Amerikaanse land er nu voor staat.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin sinds 1 jaar wettelijk betaalmiddel

Op 7 september kondigde El Salvadors president Nayib Bukele aan dat Bitcoin officieel een wettig betaalmiddel is geworden. Op die dag ging de voorgestelde wet officieel van kracht – sindsdien is BTC ‘legal tender;’ een wetteleijk betaalmiddel. Het land kocht bovendien direct 400 BTC. Toentertijd stond de balans op 400 BTC in totaal, maar daar is inmiddels veel meer bijgekomen. In mei schreven we dat het totaal vermoedelijk op 2.301 BTC ligt, als alle data rondom de aankopen kloppen.

Maar sinds vorig jaar is de cryptocurrency hard in waarde gedaald. Bitcoin Treasuries schat de gemiddelde aankoopprijs van El Salvador op 34.000 dollar per BTC. De waarde van de bitcoins in de staatskas is dus bijna gehalveerd.

Advertentie

Wet nog steeds controversieel

Maar niet iedereen is fan van de nieuwe wet. Zo gingen vorig jaar honderden mensen de straat op in het land. Zij vonden het een slechte beslissing omdat de bitcoin koers vaak ongelofelijk volatiel is. El Salvador heeft behalve de Amerikaanse dollar en bitcoin geen andere officiële fiatvaluta.

Iedere ondernemer in het Latijns-Amerikaanse land moet bitcoin accepteren als betaalmiddel. Niet iedere inwoner hoeft ermee te betalen, maar ondernemers worden hard aangepakt met boetes als ze BTC niet accepteren. 70% van de inwoners zouden toen tegen de wet zijn geweest.

Er is ook kritiek op de bijbehorende Chivo-wallet. Veel mensen zouden hier hun dollars of bitcoins in hebben bewaard en ze vervolgens om onduidelijke redenen zijn verloren – of dit te maken heeft met seed phrases is niet bekend. Reuters schrijft dat de adoptie van de wallet niet om over naar huis te schrijven is.

Crypto en aandelen op rand van ernstige prijscorrectie, zegt expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Grote plannen met Bitcoin

Ondanks de kritiek heeft de overheid grootse plannen. Zo wil het mining-faciliteiten bouwen die de warmte van vulkanen gebruiken als energiebron, en zelfs een ‘Bitcoin-stad’ is al geopperd. Dit wil het land bekostigen met leningen met bitcoins als onderpand, maar die zijn vorige week nog opnieuw uitgesteld. Grote plannen dus, maar een groot deel moet nog in werking worden gesteld.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie