Erik Juffermans Erik Juffermans
25/02/2024 20:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2024 13:56

Bitcoin wordt hierdoor een steeds sterker middel tegen inflatie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin wordt hierdoor een steeds sterker middel tegen inflatie

Foto: Robert Kneschke/Shutterstock

Hoewel bitcoin (BTC) ruim een decennium geleden werd ontworpen om als betaalmiddel te fungeren, wordt het vlaggenschip van de crypto sector vandaag de dag eigenlijk meer als een zogeheten inflatie hedge of investeringsinstrument gezien.

Deze status als ‘digitaal goud’ zal volgens analisten dit jaar enkel verstevigd worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin als inflatie hedge

Zo zegt Jag Kooner van Bitfinex dat bitcoin steeds populairder wordt als diversificatie van investeringsportoflio’s. Zeker in een macro-economisch klimaat met hoge inflatie is dit het geval. In 2024 zal de rol als inflatiehedge voor bitcoin enkel toenemen, zegt Kooner.

“Aanhoudende inflatie, die boven comfortzones van centrale banken wereldwijd blijven, zal resulteren in een verlengde periode van hoge rentecijfers. Dit scenario zal waarschijnlijk de marktverwachtingen voor een vroege renteverlaging afzwakken. En dit kan leiden tot teleurstelling voor investeerders,”Aldus Kooner die door de aanhoudende inflatie en hoge rentecijfers geen spannend jaar voor traditionele investeerders verwacht.

In gesprek met het Amerikaanse nieuwsplatform The Block zegt hij een bescheiden groei van de aandelenmarkten te anticiperen in 2024 door de bovenstaande factoren.

In een dergelijk klimaat verwacht Kooner echter dat bitcoin het wel goed zal doen. Hij categoriseert bitcoin namelijk niet zo zeer als een speculatief investeringsinstrument maar eerder als een bescherming tegen inflatie.

Het effect van de bitcoin halving

Ook Tal Zackon van TRES is het hier mee eens. Hij meent dat de lancering van de Amerikaanse bitcoin spot-ETF’s het makkelijker heeft gemaakt voor traditionele investeerders om blootstelling te verkrijgen aan BTC.

Deze nieuwe investeerders lijken vooralsnog BTC inderdaad te gebruiken als bescherming tegen inflatie.

Volgens Zackon zal de aanstaade bitcoin halving, die in april op de planning staat, die status van inflatie hedge verstevigen voor bitcoin:

“De aanstaande bitcoin halving in april, een uniek mechanisme dat de toevoer limiteert, bevestigt bitcoin’s potentie als een krachtig anti-inflatiewerktuig.”

Zackon doelt op het feit dat bitcoin na de halving nog schaarser zal worden. Waar elk block nu 6,25 BTC produceert zal dit aantal na de halving op 3,125 komen te liggen. Elke dag zullen er dus de helft minder bitcoin in omloop komen en effectief de schaarste van bitcoin vergroten, en schaarste is nou net wat bitcoin interessant maakt als inflatie hedge.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie