Thom Derks Thom Derks
16/03/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 12:11

Bitcoin wordt steeds minder gedomineerd door whales

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rally: whales slaan in, maar experts uiten zorgen over bitcoin

Foto: Illus_man/Shutterstock

De bitcoin blockchain maakt het mogelijk om de decentrale munt tot in detail te analyseren. Onder andere door in beeld te brengen hoe het ecosysteem van bitcoin-holders er ongeveer uitziet. Waar dat ecosysteem voorheen werd gedomineerd door whales, is dat nu steeds minder het geval.

Crypto en aandelen op rand van ernstige prijscorrectie, zegt expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Kritiek op bitcoin

Een belangrijke kritiek op bitcoin is dat de digitale munt niet eerlijk verdeeld zou zijn. Je hoort mensen vaak dingen roepen in de trant van: “Als bitcoin straks de wereldreservemunt is, dan heeft een hele kleine groep mensen alle macht in handen. Dat kan ook niet goed zijn!”

Ergens is dat een begrijpelijke kritiek en is het logisch dat buitenstaanders er zo naar kijken. Het blijft lastig om uit te leggen dat bitcoin in feite de meest eerlijke manier is om een nieuw geldsysteem te lanceren. Iedereen had vanaf het begin de kans om mee te doen.

Wat we nu ook zien is dat ‘het volk’ een steeds groter deel van alle bitcoin in handen krijgt. Waar het eerder nog een door whales gedomineerd ecosysteem was, zien we nu dat steeds meer kleine holders, die relatief weinig bitcoin bezitten, steeds meer naar zich toetrekken.

Advertentie

Bitcoin garnalen en krabben

Vooral de zogenaamde garnalen (<1 bitcoin) en krabben (1-10 bitcoin) slokken in hoog tempo grote hoeveelheden bitcoin op momenteel. Glassnode weet te melden dat de garnalen meer dan 100 procent van de jaarlijkse bitcoin-productie opkopen. In het geval van de krabben gaat het om 119 procent.

Bitcoin garnalen en krabben

Zelfs als de miners dus 100 procent van hun productie verkopen, dan halen deze twee cohorts nog meer bitcoin binnen. Die bitcoin kopen ze natuurlijk op uit de markt.

Om die reden zijn er steeds minder bitcoin beschikbaar voor de verkoop en neemt de relatieve schaarste van de digitale munt toe. Hoe meer bitcoin de garnalen en krabben opslokken, hoe lastiger het is om aan bitcoin te komen. Uiteindelijk kan dat alleen maar een positief effect op de koers hebben.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie