Erik Juffermans Erik Juffermans
28/09/2022 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2022 12:00

Britten vluchten naar bitcoin tijdens fikse daling van de pond

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Britten vluchten naar bitcoin tijdens fikse daling van de pond

Foto: Ink Drop/Shutterstock

Ten tijde van een uit de pan rijzende inflatie, een sterker wordende dollar en een dalende pond, lijken Britten massaal naar bitcoin (BTC) te vluchten. Volumes van het BTC/GBP koppel zagen een stijging van maar liefst 1.180% op grote crypto exchanges, meldt onderzoeker James Butterfill van CoinShares. Op 26 september bereikte het handelsvolume een waarde van $881 miljoen op Bitfinex en Bitstamp. Normaal is het dagelijkse volume op beide exchanges samen ongeveer $70 miljoen dollar.

Bitcoin-analisten zien herhaling van 2020, voorspellen sterke opmars
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De pond keldert

Volgens Gabor Gurbacs van VanEck zal de interesse in bitcoin alleen maar groter worden wanneer de waarde van fiatvaluta onder drieiging staat. Vooral de euro, Japanse yen en de pond lijden onder de opmars van de dollar. De waarde van de pond ten opzichte van dollar bereikte een historisch dieptepunt deze week. Een pond was deze week nog slechts $1,03 dollar waard en een gelijke waarde tussen de twee valuta dreigt. In januari dit jaar was de koers van de pond nog $1,35 dollar.

Een combinatie van inflatie en een waardedaling van de pond heeft ertoe geleid dat de koopkracht in Groot-Brittannië een dieptepunt heeft bereikt. Vooralsnog heeft de centrale bank van Groot-Brittannië, the Bank of England, geen tussenkomsten aangekondigd. Gurbacs verwacht dat de populariteit van bitcoin alleen maar zal toenemen in Groot-Brittannië:

“Omdat Groot-Brittannië buiten de regulaties van de Europese Unie valt krijgt het een nieuwe kans om een Bitcoin hub te worden. Ik denk dat de leiders van Groot-Brittannië van deze kans gebruik zullen maken.”

Is er een verschuiving gaande?

Bitcoin wordt al langer aangeprezen als een hedge tegen inflatie. Tot op heden wordt die potentie niet compleet waargemaakt. Volgens Gurbacs valt er echter voor G20 landen veel te halen met een beleidsverandering richting bitcoin acceptatie.

“Net als goud kan bitcoin een bruikbare hedge zijn. Dit is minimaal een kleine allocatie waard. Sommigen beginnen dit te begrijpen.”

Ook James Butterfield vindt de immense stijging in volume op de BTC/GBP koppels fascinerend. Volgens hem kiezen investeerders voor bitcoin wanneer fiatvaluta hun waarde verliezen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie